Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

SSB-ansatte kritiske til den pågående striden

Flere ansatte i Statistisk sentralbyrå (SSB) stiller seg kritiske til situasjonen som utspiller seg mellom direktøren og Finansdepartementet.

Fredag snakket SSB-sjef Christine Meyer til pressen om konflikten mellom henne og finansministeren. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ifølge Aftenposten har SSB-sjef Christine Meyer bekreftet at hun forhandler om en sluttavtale som skal være på plass før helgen er omme. Samtidig sier direktøren at hun har fått utarbeidet en juridisk betenkning om hvorvidt hun kan sies opp.

– Konklusjonen er at det er tynt grunnlag for å si meg opp, sier Meyer. Hun mener det er viktig å forsvare SSBs uavhengighet.

Les også: Mistillit bit for bit – Nationen på lederplass

Meyers advokat Dag Steinfeld vil ikke kommentere utviklingen i forhandlingene.

– Jeg har ingenting å meddele, sier han til NTB søndag formiddag. Ei heller vil advokaten kommentere hvorvidt partene kan komme i mål med forhandlingene før helgen er over.

– Vil rasere miljøforskning

Forsker Ådne Cappelen i statistikkbyrået sier til VG at han ikke kjøper Meyers utsagn om press mot uavhengigheten.

– Jeg tror det er ulike oppfatninger om hva uavhengigheten betyr. Hun har vel behov for å lage en slags prinsipiell grunn for å trekke seg.

SSB-forsker Knut Einar Rosendahl er svært bekymret for konsekvensene av de foreslåtte og omstridte omorganiseringene i byrået.

– Endringene vil være dramatiske. De vil rasere en stor del av viktig forskning som SSB har drevet med, blant annet på energi- og miljøfeltet.

Motstridende

En annen anonym ansatt anklager Meyer for å drive med «dobbeltkommunikasjon» samtidig som hun forhandler om sluttpakke. Meyer forklarer dette overfor VG:

Annonse

– Allmøtet fant sted før finansministeren fortalte til mediene at hun ikke hadde tillit til meg. Ingen avtale var signert. Inntil det har funnet sted en avklaring, er jeg fortsatt administrerende direktør for SSB.

Ifølge VG er det også flere ansatte som støtter Meyer, men ingen som ønsker å uttale seg offentlig.

– Prøver å legge bånd

Forhandlingene om Meyers sluttavtale handler blant annet om rammen for hva hun kan fortelle om konfliktene med finansminister Siv Jensen (Frp), ifølge Aftenposten. Meyer mener departementet prøver å legge bånd på henne.

– I noen skisser fra Finansdepartementet har det stått at jeg bare skal uttale meg «høvelig». Det er uklart for meg hva det betyr, sier hun.

Hun mener konflikten med finansministeren er dårlig håndtert.

– Jeg synes ikke man har behandlet meg med respekt. Jeg hadde forventet at hvis Jensen tvilte på om hun hadde tillit til meg, så ville hun gjort dette klart gjennom samtaler som ikke var kjent for omverdenen, sier Meyer.

Så snart sluttavtalen er ferdigforhandlet, vender hun tilbake til professorjobben ved Norges Handelshøyskole, ifølge Aftenposten.

(©NTB)

Neste artikkel

Helproff i statens styrer