Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp vil ha KrF med på Viken-reversering 

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han har problemer med å se at Viken er en optimal region. Senterpartiet ber ham bli med på å stoppe gigantregionen.

KrF-leder Knut Arild Hareides skepsis fører til at Senterpartiet nå vil gi KrF en ny sjanse til å bli med på å reversere Viken. Foto: Siri Juell Rasmussen

– Sp kommer til å fremme et nytt forslag om å reversere Viken i neste stortingssesjon, såframt fylkene står fast på at de fremdeles ikke ønsker sammenslåingen, sier kommunalpolitisk talsperson Willfred Nordlund i Sp til NTB.

Som del av regionreformen er planen at fylkene Buskerud, Akershus og Østfold skal slås sammen og bli til regionen Viken. Men forslaget er omdiskutert, og på et partimøte denne uken luftet KrF-lederen sin tvil, ifølge Hallingdølen.

– Mange har problemer med å se at Viken er en optimal region. Jeg har også det, sa Hareide på partimøtet, ifølge lokalavisen.

– Dårlig idé

KrF-lederen viser samtidig til at Viken ble delt i to i Navs nye struktur.

Hareides skepsis fører til at Senterpartiet nå vil gi KrF en ny sjanse til å bli med på å reversere Viken. Sp har vært sterkt kritisk til regionreformen og Viken.

– Med uttalelsene til Hareide er det tydelig at KrF egentlig skulle ønske de hadde stemt for vårt forslag, og at de ser at Viken er en særdeles dårlig idé som ingen egentlig ønsker, sier Nordlund.

Annonse

Regionreformen vil tre i kraft i 2020. Da blir 19 fylkeskommuner til elleve. Antall fylkesmenn går fra 18 til 10. Årsaken til at én «mangler», er at én fylkesmann vil få ansvar for både Viken og Oslo.

Omstridt

Planen om en region helt fra svenskegrensen i sørøst til Geilo midt mellom Oslo og Bergen har lenge blitt heftig diskutert lokalt.

Kritikerne etterlyser lokal entusiasme for den nye regionen og peker på at den vil dekke et enormt stort geografisk område og bli et gigantfylke med 1,2 millioner innbyggere.

KrFs fylkesvaraordfører i Akershus Lars Birger Salvesen har imidlertid forsvart sammenslåingen som det best mulig alternativet som kan få flertall på Stortinget. Han peker på at det ikke er mulig å slå sammen Akershus og Oslo, selv om det ville vært det beste.

Tilhengerne peker også på stordriftsfordeler og bedre effektivitet, nye oppgaver og bedre veier og regional næringsutvikling ved en sammenslåing.

Neste artikkel

KrF-politiker ber andre fylker overse Rogaland