Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp: – Ungdom vil ha tjenester nær folk 

Senterpartiet gjør med 6,8 prosent sitt beste skolevalg på ti år. – Ungdom er lei av sentraliserende politikk, sier Senterungdommens leder Ada Arnstad.

Senterungdommens leder Ada Arnstad kan være fornøyd med skolevalget. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Senterungdommens leder Ada Arnstad kan være fornøyd med skolevalget. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Dette viser at vår kamp for tjenester nær folk har gjenklang hos ungdommen i landet. Mange er enige med oss i at grunnleggende tjenester som politi, sykehus og forsvar, skal utvikles, ikke avvikles, sier Arnstad.

Sp fikk støtte fra 5,7 prosent av skolevelgerne i 2015 og 4,2 prosent to år tidligere.

Ap klart størst

Både SV, Sp og Rødt går klart fram i skolevalget sammenlignet med utfallet for to år siden. Aps oppslutning faller kraftig, men partiet er likevel klart størst.

Les også: Ap litt fram, mens Høyre mister velgere til Venstre

Arbeiderpartiet ender med en oppslutning på 27,8 prosent og blir dermed landets klart største parti blant elevene på norske videregående skoler. Men valget er likevel en nedtur for Ap, som går tilbake hele 4 prosentpoeng sammenlignet med rekordvalget i 2015, da det var kommune- og fylkestingsvalg i Norge.

– Valgresultatet er ungdoms oppgjør med en regjering som skaper økte forskjeller, mer frykt og mindre tillit mennesker imellom. Vi unge vet at Norge kan bedre, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Aps resultat er imidlertid langt bedre enn i 2013, da partiet fikk støtte fra 23 prosent av elevene.

Rødgrønn oppturparti

For Aps rødgrønne allierte ble skolevalget en solid opptur.

Annonse

SV er valgets store vinner og gjør sitt beste skolevalg på åtte år. Partiet får en oppslutning på 10 prosent, en framgang på 2,5 prosentpoeng siden 2015.

Se Ungdomspartileder-debatten HER

Miljøpartiet De Grønne står på stedet hvil med en oppslutning på 6,8 prosent, mens valget er en opptur for Rødt. Partiet får støtte fra 5,7 prosent, en framgang på 1 prosentpoeng.

Borgerlig stillstand

For de borgerlige partiene er utslagene i skolevalget mindre, men tre av de fire samarbeidspartiene faller. Både Høyre og Frp opplevde dessuten svake skolevalg for to år siden.

Høyre går tilbake med 1,2 prosentpoeng til 15,1 prosent og er dermed fortsatt det klart største partiet på borgerlig side.

Fremskrittspartiet går tilbake 0,3 prosentpoeng og ender på 10,4 prosents oppslutning.

KrF får støtte fra 3,1 prosent av skolevelgerne, en tilbakegang på 0,1 prosentpoeng. Venstre vokser med 0,9 prosentpoeng og ender på 7,4 prosent.

Neste artikkel

MDG vil gi mer til jordbruket enn jordbruket selv hadde som krav