Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp om klimakuren: Norsk kjøtt er ikke problemet

Senterpartiet er bekymret for at klimadebatten igjen skal dreie seg om kjøttforbruk. Spis kjøtt, men sørg for at det er norsk, sier Sandra Borch.

Å spise mindre kjøtt vil ikke løse klimaproblemene, mener Senterpartiets Sandra Borch. Men kjøttet bør helst være norsk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Å spise mindre kjøtt vil ikke løse klimaproblemene, mener Senterpartiets Sandra Borch. Men kjøttet bør helst være norsk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

– Det er ikke mindre kjøttforbruk som vil redde kloden. Men vi må bli mer bevisste på hvor maten vår kommer fra, sier Senterpartiets energipolitiske talsperson.

Rapporten Klimakur 2030, som ble lagt fram fredag, er tydelig på at nordmenn må spise mindre kjøtt og mer plantebasert mat dersom målene om utslippskutt skal nås. Det vil bety færre bønder som driver med norsk husdyrproduksjon, noe Borch, ikke uventet, er helt uenig i.

– Det vi må være bevisste på, er å spise norsk kjøtt. Det kommer for lite fram i rapporten, sier Borch.

Hun mener rapporten også har andre mangler, som tiltak for tungtransporten.

– Dette er en av de største kildene til klimautslipp, sier Borch og trekker fram en av Sps gamle kampsaker, nemlig et eget CO2-fond for tungtransporten som kan gjøre omstilling mer attraktivt.

Borch mener også, i likhet med Miljøstiftelsen ZERO, at tida nå er overmoden for et investeringsvedtak innen karbonfangst og -lagring.

Dersom slike tiltak er inne i et eventuelt forlik på Stortinget, vil Senterpartiet være villig til å gå i dialog, ifølge Borch.

– Vi avviser ikke et forlik, men vi må først se hva det inneholder, sier hun. Sp er i likhet med Frp mot et forbud mot salg av nye, fossildrevne biler i 2025.

– Vi må tilpasse politikken til det landet vi bor i, slår Borch fast.

Neste artikkel

Nå får pelsdyrbøndene kompensasjon