Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp om Frps utspill om evaluering av rovdyrpolitikk: – Spill for galleriet

Frps Terje Halleland gikk ut og krevde evaluering av rovdyrforliket. Utspillet høster krass kritikk fra flere. – Spill for galleriet, sier Sp.

Sandra Borch i Senterpartiet er ikke imponert over Fremskrittspartiets utspill om en ny evalueringa av rovviltforliket. Foto: Siri Juell Rasmussen
Sandra Borch i Senterpartiet er ikke imponert over Fremskrittspartiets utspill om en ny evalueringa av rovviltforliket. Foto: Siri Juell Rasmussen

Halleland (Frp) sa at forliket fra 2011 og ulveavtalen i 2016 tar altfor mye hensyn til rovdyrene på bekostning av beitenæring. Han ber Stortinget vurderer om forliket har ført til mindre konflikter og skader på beitedyr.

– Spill for galleriet! Det er helt tydelig at Halleland sier én ting i mediene, men Frp gjør absolutt en annen ting i regjering, mener Sandra Borch i SP.

Borch i Sp viser til et forslag Sp la fram for Stortinget tidligere i år, her ønsket de mindre rovdyrbestand, blant annet ulv.

– Sp løftet forslaget om evaluering i Stortinget tidligere i år. Da ville ikke Frp bli med, og nå kommer de valsende etterpå, sier Borch til NTB.

Frykter for lammene sine

Da NTB snakket med Borch, var hun i full gang med å gjøre sauene sine klare for beitesesong. Disse frykter hun for om det ikke blir endringer.

– Vi ønsker definitivt mindre rovdyr, og særlig nå når bestandstallet er langt over det skal være. Om Frp får med regjeringa på en annen rovdyrpolitikk, skal vi bidra positivt i debatten. Men det er ironisk at Frp eksempelvis har stoppet ulvejakta i vinter, selv om det er langt mer ulv nå enn det skal være, mener Borch.

Også Senterpartiets representant på Stortinget fra Nordland, Siv Mossleth, rister på hodet over Frp-utspillet.

– Hvor bommet du, Halleland? Hvorfor må FrP ta løpet om bestandsmålene om rovvilt som en strafferunde nå, i stedet for å være med i den runden Senterpartiet startet for å redusere rovviltbestanden? spør Mossleth.

Hun stusser over at Frp, som i april var med på å stemme ned Sp-forslaget, vil starte ekstrarunder for evaluere rovviltforliket i mai. Hun viser til at reinen kalver og lam slippes på beite i disse dager, og mener Frp burde støttet Sp-forslaget i forkant av sesongen.

– Vi fremmet et forslag som ville ført til bedre vilkår for beitedyrene i desember. Er dette et resultat av den solbergske parlamentarismen og at Frp er både i posisjon og opposisjon samtidig?

– Ønsker bare å skyte mer ulv

Lars Haltbrekken i SV mener Frp ikke har noe ønske om å bedre situasjonen for rovdyrene i Norge.

– Vi har et ansvar for å ta vare på både beitedyr og rovdyr. Eneste hensikten Frp har, er å ta liv av flere rovdyr. Hver gang det har vært diskusjon om rovdyr, sikter Frp seg inn på å skyte mer ulv, sier Haltbrekken til NTB.

Høyre og AP: Rom for diskusjon.

Høyre støtter opp om evaluering, men på visse premisser.

– Dette er et svært vanskelig tema, hvor man skal respektere begge sider. Vi er åpne for fleksibilitet i evaluering av rovdyrpolitikken, men det må skje i samarbeid med regjeringen og forlikspartnerne, sier rovdyrpolitisk talsmann Lene Westgaard-Halle (H).

Åsmund Aukrust (A) i Stortingets energi- og miljøkomité mener regjeringen må ta sin skyld for at konflikten ikke blir løst.

– Regjeringa og Frp må selv bære ansvaret for at konfliktnivået øker. De kan ikke skylde på rovdyrforliket. Hovedkritikken er at regjeringa ikke følger opp rovdyrforliket på en god måte.

Arbeiderpartiet som også var med på forrige forlik, åpner opp for å evaluere rovdyrforliket, men ikke på denne måten Halleland gjør det på.

– Arbeiderpartiet er åpne for å diskutere endringer i rovdyrforliket, dersom Frp ønsker det. Om det skal skje, må de få regjeringa til å foreslå det, ikke gjennom populistiske utspill.

Helt uaktuelt

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener det er helt uaktuelt med evaluering slik det fremstår nå, og henviser til Jeløy-erklæringen hvor regjeringen, inkludert Frp, har avtalt levedyktig rovdyrbestand.

– Det er helt uaktuelt med evaluering hvor målet er å senke bestandsmålet for rovdyr, inkludert ulv. I dag er det snakk om kritisk og sterkt truede arter. Rovdyr er en del av norsk natur, og det skal vi legge til rette for.

Selv mener han politikken slik den er nå, fungerer.

– Antall sau som er tapt som følge av rovdyr, har gått ned med over 40 prosent de siste fire årene. I samme periode har det også blitt noe flere sauer i norsk natur, poengterer han videre.

(©NTB)

Neste artikkel

Tidligere fylkesleder i Senterungdommen varslet om upassende seksuell oppførsel