Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp-leder frykter enda mer ulvebråk

Stortinget får ikke på plass noen lovendring som betyr felling av flere ulv før jaktsesongen er over. Det vil bli mer bråk, spår Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (avbildet) sier han er bekymra for at ulvekonflikten vil eskalere ytterligere. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (avbildet) sier han er bekymra for at ulvekonflikten vil eskalere ytterligere. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Stortinget vil behandle en lovendring om ulvejakt først 25. april, nesten en måned etter at fristen for lisensjakt er utløpt. Energi- og miljøkomiteen avgjorde tirsdag framdriften for behandlingen av lovforslaget fra klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Det skal holdes en høring om de juridiske sidene 21. mars.

-Det blir nå ikke mulighet til å felle ulv i ulvesonen før på nyåret i 2018, med mindre Klima- og miljødepartementet på eget initiativ gir hjemmel til jakt, bekrefter saksordfører Eirik Milde (H) til Dagbladet

– Lureri

Senterpartilederen synes det er ille at det ikke vil bli felt noen flere ulv i år.

-Dette er lureri nok en gang, sier Trygve Slagsvold Vedum, og viser til at Helgesen tidligere i år endret rovviltforskriften og utvidet jaktperioden til 31. mars, uten at det i seg selv åpner for å felle flere ulv.

-Hvorfor gjorde regjeringen det? De mente tydeligvis ikke noe med det. De bare gjorde det for å få mindre kritikk i januar. De burde ha sagt at vi kommer ikke til å gjøre noen endringer som gir mer jakt, og tatt støyten der og da, sier Sp-lederen og anklager nok en gang Helgesen for å trenere Stortingets vedtak om hvor stor bestanden skal være.

Slagsvold Vedum mener det vil bli mer bråk om ulv, både gjennom beitesesongen i sommer og når det nærmer seg jaktsesongen neste vinter.

-Det blir mer yngling av ulv. Da må det skytes enda mer ulv neste år. Da kan konfliktnivået bli enda høyere, mener han.

Jan-Henrik Fredriksen i Frp ba i forrige uke om en hurtigbehandling av lovforslaget, i håp om å få en ny lov på plass før årets jaktsesong utløper. Men nå innser han at det ikke er mulig å få til.

-Det er ikke praktisk gjennomførbart. Jeg er veldig lei for det, sier han til NTB.

Også han skylder imidlertid på Helgesen, som han mener har gjort det umulig å få tatt ut det antall ulver som Stortinget har bedt om.

-Useriøst

Annonse

En hurtigbehandling kunne betydd at Stortinget hadde fattet vedtak 28. mars.

-Vi kunne fått til tre dagers jakt. Det sier seg selv at det i prinsippet ville bli ganske useriøst, sier han.

Fredriksen tror ikke tirsdagens nyhet vil bli tatt godt imot blant dem som bor nær ulven.

-Men dersom man skulle komme til en endelig avklaring i april vil i hvert fall befolkningen innenfor ulvesonen vite hva de har å forholde seg til i fremtiden, tilføyer han.

Venstre sier nei

Høringen 21. mars kan blant annet gi svar på hvorvidt det må en endring i Naturmangfoldloven til, eller om det kan holde med en endring i forskriftene, ifølge Fredriksen.

Venstre har motsatt seg endringer i Naturmangfoldloven. Ifølge samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF, må de fire bli enige dersom denne skal endres i denne stortingsperioden.

-Derfor er det viktig å se om vi har mulighet til å gjøre dette uten å forandre loven, sier Fredriksen.

Han sier at arbeidet videre vil ta utgangspunkt i ulveforliket, som Høyre, Frp, KrF og Arbeiderpartiet står bak.

(©NTB)

Neste artikkel

To ulver felt i Rendalen - åtte dyr igjen på kvoten