Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp krever svar om manglende flomsikring

Mens flom herjer i deler av Norge, gjør regjeringen ingen konkrete grep for å hindre framtidige skader, mener Senterpartiet.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) måtte svare på hvorfor regjeringen ikke øker bevilgningene til flom- og skredsikring i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I Stortingets muntlige spørretime onsdag ville Sps Ole André Myhrvold vite hva forklaringen er på at regjeringen ikke tar dette innover seg.

I det reviderte statsbudsjettet som ble lagt fram tirsdag, er det ikke bevilget en krone ekstra til sikring av ras, flom og skred, trass i at Norges vassdrags- og energiverk (NVE) mener det trengs 200 millioner kroner i ekstra satsing hvert år de neste fire årene for redusere faren for tap av menneskeliv og skader på bebyggelse og infrastruktur.

– Forsikringsbransjen frykter at utbetalingene etter årets flom vil overstige en halv milliard kroner, og dette er ikke unntaket. Dette er den nye virkeligheten. Dette problemet går ikke over, konstaterte Myhrvold.

– Regjeringen har mer enn doblet bevilgningen til ras- og skredsikring i forrige fireårsperiode i forhold til den rødgrønne regjeringen, repliserte olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Annonse

Han mener at en forbedret varslingssystem allerede har gitt resultater.

– Vi er enige med NVE om at vi må forvente mer flom og skred i årene framover, sier Søviknes, som antyder at det kan komme mer penger i budsjettet for 2019.

Lars Haltbrekken (SV) minnet Søviknes om at han selv har erkjent behov for mer penger til flomforebyggende tiltak, samtidig som regjeringen ikke har økt bevilgningene i år.

– Det tar tid for NVE å planlegge og gjennomføre tiltak. Det var ikke naturlig for regjeringen å legge inn ekstrabevilgninger i år fordi det ikke vært noen ekstraordinære situasjoner, sier Søviknes.

©NTB

Neste artikkel

Store matprodusentar er antibiotika-verstingar