Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Solberg: Vanskelig å nå NATO-mål innen fem år

Statsminister Erna Solberg (H) sier det vil være vanskelig for Norge å nå NATOs mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvaret innen 2024.

Partileder og statsminister Erna Solberg sier norsk økonomi gjør at det er vanskelig å komme opp på 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) i løpet av fem år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Målet ble satt på NATO-møtet i Wales i 2014, og Norges linje blir et tema for diskusjon på Høyres landsmøte i helgen. Flere store fylkeslag i partiet vil forplikte Norge til å nå målet innen 2024, mens et partiutvalg foreslår en resolusjon som ikke setter noen tidsfrist.

Partileder og statsminister Erna Solberg sier norsk økonomi gjør at det er vanskelig å komme opp på 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) i løpet av fem år.

Selv om Norge bruker absolutt alle økte inntekter de neste årene på forsvar, vil det ikke være mulig å nå NATO-målet på 2 prosent av BNP innen 2024 uten å kutte andre utgifter, forklarer Solberg til Dagsavisen.

Annonse

– Det er vanskelig for oss å nå 2 prosent innen 2024. Det har vi ikke økonomisk handlingsrom til, selv om vi ikke gjorde noe på andre områder. Det gapet er vanskelig å tette. Det er omtrent 20 milliarder, sier statsministeren til Dagbladet.

– Norsk økonomi vokser. I år har vi har en vekst i forsvarsbudsjettet på over 2 milliarder i år, likevel går andelen av BNP marginalt ned. I gode tider er det vanskeligere å nå målet.

Årets forsvarsbudsjett er på 1,59 prosent av BNP, en nedgang fra 1,61 prosent i fjor.

Neste artikkel

Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng