Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Solberg åpner for å endre departementer og statsrådsansvar

Statsminister Erna Solberg (H) sier at det både kan bli endringer i departementsstrukturen og antall statsråder dersom Venstre blir med i regjering.

Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) før regjeringsforhandlingene på Hotell Jeløy Radio i Moss tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mens begge regjeringspartiene ønsker en konsekvensutredning for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, er Venstre klart imot.

– Alle skjønner at LoVeSe er kjempeviktig for Venstre. Men vi bruker ikke ord som garantist nå, for vi vil ikke stille ultimatum på vei inn i forhandlingene, sa Grande til en liten gruppe fra Natur og ungdom da hun ankom Hotell Jeløy Radio tirsdag formiddag.

Vern av sårbare områder

På et kort pressetreff på trappa utenfor hotellet, der det trolig skal forhandles i ti-femten dager om en regjeringsplattform, fastslo både Siv Jensen og Erna Solberg nok en gang at utgangspunktet deres er at oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja må utredes nærmere.

– Vårt utgangspunkt er at vi mener vi bør ha en konsekvensvurdering, konstaterte Solberg overfor NTB.

– Det samme er Frps utgangspunkt. Men vi er altså opptatt av å ha forutsigbare rammebetingelser for norsk olje- og gassindustri. Det er fortsatt en viktig næring for Norge, og kommer til å gi oss store inntekter framover, fastslo Jensen.

Trine Skei Grande gjentok partiets syn på saken, og understreket at for Venstre er vern av sårbare områder vesentlig:

– Jeg synes også det er viktig å ha forutsigbare rammebetingelser for enhver næring, også oljenæringen vår. Jeg mener det er viktig å si ifra om hvilken retning vi skal gå, men så er det også viktig å si at noen områder er så sårbare at de trenger å vernes. Og den lille lista har jeg garantert med meg i baklomma, sa Grande.

Drømmer om KrF

Statsminister Erna Solberg fastslo like før regjeringsforhandlingene startet at håpet er å få på plass en regjeringsplattform og en regjering basert på tre partier.

– Vi vet ikke om vi blir enige. Vi starter nå forhandlingene, og har et godt grunnlag. Vi skal forhandle, og det ser jeg fram til. Jeg er helt sikker på at vi blir enige om en god politikk om vi bare blir enige, sier Solberg.

Solberg sier hun aller helst ønsker seg en firepartiregjering, selv om KrF denne gang velger å stå utenfor.

Annonse

– Jeg kommer i alle fall alltid til å drømme om det. Så får KrF ha de prosessene de ønsker å ha, sier hun.

Regjeringsendringer

Solberg måtte også svare på om det ligger an til å bli endringer i regjeringen etter at forhandlingene på Jeløya er unnagjort. På det er svaret ja. Det ligger imidlertid ikke an til store endringer i departementene, men heller at regjeringen i perioder oppretter statsrådsposter for større prosjekter som krever ekstra stor oppmerksomhet.

– Når du forhandler så mener jeg utgangspunktet må være at alle tre partiene må føle at de får mer igjen av å sitte i regjering. Det betyr at man må få gjennomslag for noen av de viktigste sakene for sitt parti. I tillegg må man være klar over enigheten i helheten. Jeg gir ingen eksempler. Vi skal forhandle, sier Solberg.

Venstre går inn i regjeringsforhandlingene med ønske om å gjøre regjeringen grønnere, rausere og mer liberal. Frp-leder Siv Jensen understreker at Frp er helt avhengig av å samarbeide med andre:

– Det er ikke sånn at selv om vi har sittet i en mindretallsregjering utgått av Frp og Høyre så har vi vært fri fra å samarbeide med andre. Det er snarere tvert imot sånn at vi de siste fire årene har vært helt avhengige av å samarbeide med KrF og Venstre for å få gjennomslag for den politikken Frp er opptatt av, sier Jensen.

– Vi vet jo at vi må gi for å få. Slik vet vi at det kommer til å bli nå også, men forhandlingene kommer til å bli spennende, sier Jensen.

Valgbrosjyren

Grande ønsker ikke å utdype hvilke hovedkrav hun tar med seg inn til forhandlingsbordet, men mener mye allerede ligger i kortene:

– Det er bare å ta fram valgbrosjyren vi delte ut på stand, så ser man våre prioriteringer, sier Venstre-lederen.

Neste artikkel

Regjeringsplattformen sikrer mer sentralisering