Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skjermer stortingslønnen etter byggeskandalen

Stortinget må kutte kostnadene kraftig som følge av byggeskandalen. SV og Rødt foreslår å minke lønnen til stortingsrepresentantene, men får nei av flertallet.

Oslo 20180216.Stortingsrepresentant og leder av Finanskomiteen Henrik Asheim ser ikke på politikerlønnen som et problem.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) har foreslått ansettelsesstopp og at alle nye bygge- og oppussingsprosjekter på Stortinget legges på is for å dekke deler av budsjettsprekken som har oppstått.

Les også: Nytt nederlag for regjeringen

– Feil å gjøre en kobling til lønn

Men foreløpig er det ikke aktuelt for stortingsflertallet å kutte i lønnen til representantene – som er på 928.602 kroner i året, ifølge Klassekampen.

– Problemet er ikke lønnsnivået, sier leder for finanskomiteen på Stortinget Henrik Asheim.

Han får støtte fra finanspolitisk talsperson Helge André Njåstad i Frp.

– Jeg tenker at det blir feil å gjøre en kobling til lønn, sier han.

Annonse

Les også: Regjeringen mener tilslutning til EUs energiunion kan avgjøres med simpelt flertall. Det mener ikke SV og Senterpartiet.

– Må spare inn der vi kan

Heller ikke Rigmor Aasrud i Ap eller Marit Arnstad i Senterpartiet vil foreslå lønnskutt som følge av byggeskandalen.

Det vil derimot Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken.

– Jeg mener at Stortinget må spare inn overalt der vi kan. Jeg forventer at kuttene ikke går ut over renholdere, vakter og andre som ikke har ansvar for denne situasjonen, men at det blir kuttet i framtidige dyre prosjekter – og gjerne i politikernes lønninger, sier Lysbakken til Klassekampen.

– Vårt forslag er å kutte lønnsnivået til 8G, som er 750.000 kroner, og at presidentskapet skal ned til 920.000 kroner. Da kan man spare inn hele sprekken på en halv milliard på fire perioder, sier Moxnes.

I dag har stortingspresidenten en lønn på 1.631.346 kroner i året.

©NTB

Neste artikkel

Stor interesse for sluttpakkar blant grisebønder