Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Senterpartiet vil holde bensinavgiften uendret

Senterpartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett å fryse bensin- og dieselavgiftene, slik at de heller ikke økes i takt med prisveksten. 

Trygve Slagsvold Vedum, Sp-leder, legger fram alternativt budsjett torsdag ettermiddag. Foto: Siri Juell Rasmussen

Tiltaket ville betydd en avgiftslettelse for bilistene på over 200 millioner kroner hvis det ble en realitet i 2018.

Senterpartiet legger fram sitt alternative budsjett for neste år senere torsdag.

– I inneværende budsjett valgte Høyre og Frp å øke bilavgiftene så mye at det nå rammer vanlige folk uten alternativ til bilen. Derfor kan vi ikke akseptere en økning i bensin- og dieselavgiftene i år, selv ikke en prisjustering, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Fra før er det kjent at partiet ønsker å gi 1 milliard kroner mer til post, nett og vei.

Samtidig legger Sp i sitt alternative budsjett inn betydelig med nye midler til blant annet et CO₂-fond, CO₂-fangst og etablering av et grønt investeringsselskap.

– Vi velger i stedet å legge inn mye friske midler i større miljøtiltak som gir effekt, i stedet for å øke avgifter som ikke gir klimaeffekt og rammer folk i distriktene, sier Vedum.

• Les også: Sp vil ha tidsramme for nytt ulvevedtak

Flere lensmannskontorer

Senterpartiet legger en halv milliard kroner ekstra på bordet til politiet i sitt alternative budsjett. Samtidig øyner partiet håp for flere lensmannskontorer.

Annonse

Det er snakk om frie midler til politidistriktene som kan brukes til ansettelser, kjøretøy og utstyr. På toppen av dette foreslår Senterpartiet 100 millioner til å styrke grensekontrollen og samarbeidet mellom politiet og tolletaten.

• Les også: Sp-lederen mener de borgerlige partienes budsjettenighet vil føre til mer Harry-handel.

I budsjettet som presenteres torsdag, ligger det inne ytterligere 20 millioner til å styrke politiets arbeid mot arbeidslivskriminalitet, mens 5 millioner kroner mer settes av til barnehusene.

– Dette gir også rom for å ansette nyutdannede politifolk, noe som er svært viktig, fordi det beste er at de kommer raskt i jobb. Det må være særlig pinlig for Frp at regjeringen ikke setter av penger til dette, når de tidligere har gått så høyt på banen i dette spørsmålet, sier Sps justispolitiske talskvinne Jenny Klinge.

Kan få flertall

Hun framholder at Senterpartiet vil kjempe for at de gjenværende lensmannskontorene ikke blir fratatt lensmannen sin, og at alle lensmannskontorene som står igjen etter politireformen, blir styrket.

– Vi har allerede fremmet forslag i Stortinget om dette, og saken skal behandles etter jul. Dersom KrF stemmer likedan nå etter valget som de gjorde i vårsesjonen 2017, vil disse forslagene faktisk kunne få flertall, sier Klinge.

Neste artikkel

Helproff i statens styrer