Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Senterpartiet raser fram i Trøndelag

Senterpartiet gjør det skarpt i begge Trøndelagsfylker på en ny meningsmåling Respons har utført for NRK og Adresseavisen.

Ifølge en ny meningsmåling er Senterpartiets oppslutning i Sør-Trøndelag nesten dobbelt så høy som ved forrige stortingsvalg. Det gleder Sps parlamentariske leder Marit Arnstad. Foto: Siri Juell Rasmussen.
Ifølge en ny meningsmåling er Senterpartiets oppslutning i Sør-Trøndelag nesten dobbelt så høy som ved forrige stortingsvalg. Det gleder Sps parlamentariske leder Marit Arnstad. Foto: Siri Juell Rasmussen.

Ifølge målingen har partiet en oppslutning i Sør-Trøndelag på 12,4 prosent, nesten dobbelt så mye som ved forrige stortingsvalg. Oppslutningen i Nord-Trøndelag er på 25,7 prosent, melder NRK.

– Senterpartiet får en best mulig oppslutning fra velgerne. Det tyder på at det er mange som er enige med oss i kritikken av sentraliseringa, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad som er førstekandidat for partiet i Nord-Trøndelag

Les også: Senterpartiet stuper i ny måling

Ap fortsatt størst

Men det er fortsatt Arbeiderpartiet som har størst oppslutning i begge fylker. Partiet må imidlertid tåle en liten tilbakegang i forhold til forrige stortingsvalg. Førstekandidat for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag, Trond Giske, er likevel glad for at det kan se ut som at flertallet i fylket vil stemme rødgrønt.

– Alle de fire borgerlige partiene går tilbake fra valget i 2013, og vi har et stort rødgrønt flertall, men jeg skulle jo gjerne hatt en større andel av det flertallet på Arbeiderpartiets side, sier Giske.

Les også: Jubler over sjokkmåling for Sp i Oslo

Annonse

I Sør-Trøndelag har Ap en oppslutning på 34,5 prosent (-2,2) og Sp 12,4 (+5,9), mens målingen gir følgende fordeling i Nord-Trøndelag: Ap 38,2 prosent (-3,7), Sp 25,7 (+9).

For de øvrige partiene fordeler oppslutningen seg slik i Sør-Trøndelag: Høyre 19,4 (-2,8), Frp 11,5 (-2,1), SV 7 (+1,3), Venstre 4,9 (-0,5), MDG 3,3 (+0,1), KrF 2,1 (-1,6) og Rødt 1,6 (+0,6).

I Nord-Trøndelag er fordelingen slik: Høyre 12,3 (-2,2), Frp 9,6 (-3,3), KrF 4,2 (+0,7), SV 4 (+0,6), Venstre 2,5 (-1,6), MDG 2,3 (+0,9) og Rødt 0,9 (+0,3).

Motsatt landstendens

For landet som helhet er imidlertid tendensen en annen for Ap og Sp enn den er i Trøndelag. Ifølge partibarometeret fra Respons Analyse i juni har Sps fremgang stoppet opp, mens Aps tilbakegang så vidt har snudd.

Mens Sp hadde en oppslutning på 11,4 i mai, er tilsvarende prosentadel 9,8 i juni. For Ap stiger oppslutningen fra 30,9 til 31,7 prosent.

Neste artikkel

Tidligere fylkesleder i Senterungdommen varslet om upassende seksuell oppførsel