Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

SD har siste mandat – med sju stemmers overvekt

Feilkoding førte til at Sverigedemokraterna først ble gitt et mandat for lite under valget i Sverige. Sju flere stemmer gir mandatet til SD og ikke til Centern.

Sverigedemokraternas partiledere med Jimmie Åkesson i spissen sikret seg 63 representanter i Riksdagen, ikke 62 som den foreløpige mandatfordelingen først tydet på. Foto Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix

Aftonbladet har snakket med valgfunksjonæren i en valgkrets i Västra Götaland, som forteller hvordan feilen oppsto.

Funksjonæren ringte først inn det foreløpige resultatet for riksdagsvalget til Valmyndigheten, deretter for kommunevalget og til sist for valget på nytt landsting.

– I Västra Götaland snakker man jo ikke om landsting, men om region. Det var sent på kvelden og jeg gjorde feil, medgir valgfunksjonæren.

– Ubehagelig

Resultatet fra landstingsvalget ble feilaktig kodet med en R, noe som også er koden for riksdagsvalg.

Vedkommende som tok imot telefonen på Valmyndigheten, registrerte derfor feil resultat fra valgkretsen, og dette ga Centerpartiet ett mandat for mye, på bekostning av Sverigedemokraterna.

Annonse

– Jækla ubehagelig at det ble slik. Man får vel si at dette er en systemfeil, men jeg syns det er for enkelt å gjøre en slik feil, sier funksjonæren.

Ifølge en utregning fra matematikkprofessor Svante Linusson ved Kungliga Tekniska högskolan (KTH) er det bare sju stemmer i riksdagsvalget som gjør at det mye omtalte mandatet tirsdag formiddag lå hos SD og ikke hos Centern.

– Det kan til og med bli likt, sier han til Sveriges Radio-programmet Ekot tirsdag.

Ble oppdaget

Feilen ble oppdaget under den ordinære kontrolltellingen av stemmesedler og resulterte i at den borgerlige blokken mistet ett mandat.

De rødgrønne partiene økte dermed ledelsen i søndagens valg fra ett til to mandater. Dermed har de 144 representanter i Riksdagen, mens de borgerlige partiene i Alliansen har 142.

Ytre høyre-partiet Sverigedemokraterna, som ingen av de to blokkene vil samarbeide med, fikk 63 mandater.

Valgresultatet er foreløpig. Det endelige resultatet presenteres først fredag. Tellingen av rundt 200.000 forhånds- og utenlandsstemmer skal være fullført onsdag.

Neste artikkel

Oppslutninga om Sp aukar massivt blant norske bønder