Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ropstad tror ny ledelse kan samle splittet KrF

Kjell Ingolf Ropstad er klappet inn som ny KrF-leder. Nå vil han lege sårene etter det opprivende retningsvalget i partiet i fjor høst.

Kristelig Folkepartis nye partiledelse etter at de ble valgt av partiets landsmøte på Sola. Olaug Bollestad sammen med Inglin Noresjø  og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Kristelig Folkepartis nye partiledelse etter at de ble valgt av partiets landsmøte på Sola. Olaug Bollestad sammen med Inglin Noresjø og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

33-åringen, som nå offisielt er tidenes yngste leder for det kristne sentrumspartiet, ble valgt ved akklamasjon sammen med de to nye nestlederne Olaug Bollestad og Ingelin Noresjø på partiets landsmøte på Sola lørdag.

– Det er veldig kjekt å bli partileder, og det er veldig bra å ha valgt en ny partiledelse og sentralstyre sånn at vi kan komme i gang med den viktige veien fram til kommunevalget i høst, sier Ropstad til NTB.

Han er storfornøyd med at det blir næringslivspolitiker Noresjø og landbruksminister Bollestad som følger ham inn i den nye KrF-ledelsen.

– Dette er veldig bra og veldig spennende. Sammen fyller de godt ut KrFs profil, som både handler om å skape verdier og arbeidsplasser, og om å fordele og lage et sikkerhetsnett for dem som trenger det mest, sier han.

Samlende

I tillegg til ny partiledelse ble det valgt fem faste representanter til sentralstyret under lørdagens landsmøte. Der ble det anløp til dramatikk da Møre og Romsdal KrF ville «benke» inn Randi W. Frisvoll som erstatter for Karin Bjørkhaug fra Trøndelag.

Med Frisvoll ville det vært overvekt av KrFere som sto på blå side under fjorårets veivalg i sentralstyret, men et klart flertall på landsmøtet stilte seg isteden bak røde Bjørkhaug. I sum er det dermed nå to blå og en rød i partiledelsen, og 50/50 mellom blått og rødt i sentralstyret.

Ropstad tror den nye ledelsen gjør at alle i KrF føler seg representert, og tror den kan bidra til å lege sårene i partiet etter fjorårets dramatikk.

– Jeg syns sentralstyret gjenspeiler partiet på en god måte, og jeg opplevde også under voteringene på landsmøtet at vi har kommet oss godt videre fra konflikten i fjor høst. Det er et samlet parti som står bak både ledelsen og sentralstyret, sier han.

Annonse

– Ikke et enmannsshow

Nettopp det å samle partiet blir viktig i arbeidet med å løfte KrF over de 3,5 prosentene de har fått i oppslutning på meningsmålingene den siste tiden, framholder Ropstad.

– Dette er ikke et enmannsshow. Det er hardt arbeid. Det er lagarbeid. Jeg tror noe av det viktigste for ledelsen og partiet er å jobbe sammen. Vi kommer til å bruke mye tid på reiser og hele tiden få innspill fra de lokale og bygge organisasjonen. Det tror jeg er noe av det viktigste, sier han.

Den nye KrF-lederen tror ikke medlemmene i partiet definerer seg som røde eller blå og er sikker på at troppene lar seg samle før høstens kommunevalg.

– Selv om vi har pekt på ulike retninger, står vi sammen om verdier og politikk. Det er det som samler oss. Selv om det fremdeles er noen som er litt frustrerte og skulle ønske vi valgte en annen retning, vil alle gjøre alt de kan for å løfte KrF, sier han.

Strømninger i grasrota

Olaug Bollestad er allerede som veteran å regne i ledelsen og har sittet som nestleder siden 2015, senest som fungerende leder de siste månedene.

Ingelin Noresjø fra Nordland blir det nye tilskuddet i ledertrioen. Hun tror hun kan bidra med å følge opp strømninger i grasrota i partiet og i befolkningen, som gjerne ikke er like lette å se fra Oslo.

– Jeg sa tidligere i dag at vi har politikk både for dem som ber og dem som banner. Jeg er ikke en sånn som banner, men jeg kjenner de som gjør det. Det er noe med å forstå at politikk også handler om å kjenne folk og forstå strømninger og klare å formidle det på en enkel måte, sier hun.

Til sentralstyret ble Erik Lunde (Oslo), Tove Welle Haugland (Vest-Agder), Magne Supphellen (Hordaland) og Anders Tyvand (Vestfold) valgt inn i tillegg til Bjørkhaug. De var alle innstilt av valgkomiteen, og det var ikke strid på landsmøtet rundt dette valget.

Neste artikkel

Refsar regjeringa for å somle med tiltak for betre jordvern