Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regjeringsforhandlinger inn i avgjørende fase

Med statsminister Erna Solberg (H) tilbake i landet etter snarvisitten i Det hvite hus er regjeringsforhandlingene på Jeløya på vei inn i siste sving.

Statsminister Erna Solberg utenfor Det hvite hus i Washington onsdag etter møtet med USAs president Donald Trump. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg utenfor Det hvite hus i Washington onsdag etter møtet med USAs president Donald Trump. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er en avgjørende fase på den måten at vi har ryddet unna en del enklere saker, og nå er det de vanskelige sakene som ligger på bordet, sier Solberg til NTB.

Hun vil ikke gå nærmere inn på hvilke saker det er snakk om, men spørsmål om klimapolitikk, grønne avgifter, oljevirksomhet samt asyl og innvandring har tidligere skapt krøll på tråden mellom regjeringspartiene og Venstre.

• Les også: Jeløya-forhandlerne dropper spørretimen

– Felles løsninger

Tirsdag deltok partilederne på NHOs årskonferanse. Onsdag var statsministeren på besøk i Det hvite hus og Frp-leder Siv Jensen i SSB-høring på Stortinget. I mellomtiden er det de tre partienes nestledere som har holdt i tømmene.

– Dette handler mye om å forsøke å bygge felles løsninger, og det er dette nestlederne nå har gått mer detaljert inn i, sier Solberg.

Det er ventet at partiene vil orientere pressen om framdriften i forhandlingene på Jeløy Radio enten torsdag eller fredag. Tidligere i uka beskrev Venstre-leder Trine Skei Grande forhandlingene som noe av det mest slitsomme hun hadde vært med på.

Harde tak

Grande varslet i et intervju med NTB at det ligger an til harde tak når de tre partilederne møtes på nytt igjen. I tillegg til stridssakene som er kjent fra før, har eiendomsskatten ifølge Aftenposten seilt opp som et hett tema.

Sett med Frp-øyne er det en «usosial skatt som rammer uavhengig av betalingsevne». Venstre er på sin side sterk motstander av å frata kommunene muligheten til å innkreve eiendomsskatt.

Venstres landsstyre har etter det NTB forstår fått beskjed om å holde seg i beredskap i helgen. Det kan tyde på at enkelte viktige avklaringer ventes å kunne komme. Sist helg ble framdriften beskrevet som overraskende god av kilder i flere partier. Det lå an til at tidsplanen skulle overholdes med god margin, ble det sagt. I så fall kan de nye statsrådene bli presentert på Slottsplassen fredag om en uke, men sikkert er det ikke.

Fikk refs

Annonse

Onsdag fikk regjeringen refs av Senterpartiet fordi regjeringspartienes nestledere som alle fire er statsråder, uteble fra spørretimen fordi de satt i forhandlinger.

– Statsrådene hadde tid til å gå på en fasjonabel middag i Oslo med NHO tirsdag kveld. Da blir det hult å argumentere med at de ikke har tid til å stille i Stortinget fordi de sitter i regjeringsforhandlinger, tordnet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Partiet har nå sendt et klagebrev til Stortingets presidentskap, men kritikken går ikke særlig inn på statsministeren.

– Nå har opposisjonen kritisert oss for at vi ennå ikke har forhandlet fram en ny regjeringserklæring. Da hadde jeg trodd at vi ville få applaus for at vi prioriterte å bli ferdige, sier Solberg til NTB.

• Les også: Sp ber presidentskapet forklare Solberg spillereglene på Stortinget

Vanlig kutyme

Solberg mener flere av spørsmålene er besvart før, og at det er ønsket om medieoppslag som motiverer Sp til å kritisere regjeringen i denne saken.

– Det er helt vanlig kutyme at man pent blir bedt om å vente til neste uke hvis en statsråd ikke kan møte eller at en settestatsråd svarer. Det har vi selv blitt møtt med av tidligere regjeringer en rekke ganger, uten at vi av den grunn har klaget over manglende respekt for Stortinget, sier hun.

Neste artikkel

Advarer mot monopol – mener bønder kastes ut i usikkerhet