Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regjeringen dropper grunnrenteskatt på laks

Regjeringen foreslår å innføre produksjonsavgift på laks, ørret og regnbueørret i stedet for grunnrenteskatten som et statlig utvalg har gått inn for.

Havbrukskommunene skal få nytte av en ny produksjonsskatt på laks og ørret. Her fra Hitra på Trøndelagskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Havbrukskommunene skal få nytte av en ny produksjonsskatt på laks og ørret. Her fra Hitra på Trøndelagskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Avgiften foreslås innført i statsbudsjett for 2021, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Det foreslås ingen overskuddsbasert grunnrenteskatt, heter det i meldingen.

Regjeringen venter at kommunene vil få 500 millioner kroner i inntekter gjennom skatten, som skal ligge på 40 øre per kilo produsert fisk.

Gikk inn for grunnrente

En grunnrenteskatt ville imidlertid gitt opp mot 7 milliarder kroner i inntekter til staten.

I dag er det bare olje og vannkraft som betaler skatt på det økonomene kaller grunnrente, det vil si de ekstra inntektene selskapene har ved å utnytte en naturressurs.

Annonse

Et regjeringsoppnevnt utvalg gikk i fjor høst inn for at oppdretterne bør betale grunnrenteskatt.

Også LO-forbundene Handel og Kontor og Fagforbundet støtter grunnrenteskatt på oppdrett, mens andre forbund i organisasjonen er imot.

Iherdig imot

Havbruksnæringen har på sin side jobbet iherdig imot en slik grunnrenteskatt, og Arbeiderpartiet gikk i februar inn for modellen som regjeringen nå foreslår. .

Regjeringen foreslår at produksjonsavgiften erstatter deler av inntektene kommunene har fått gjennom Havbruksfondet, der kommunene har fått andeler av salgsinntektene fra nye tillatelser. I tillegg vil havbrukskommuner og -fylker få 25 prosent av inntektene fra fremtidig salg av havbrukstillatelser.

I år og neste år vil dette utgjøre 1 milliard kroner, mens fra 2022 blir summen 500 millioner kroner.

(©NTB)

Neste artikkel

Lakseprisen kraftig opp