Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Odins soldater takker Frp-politiker

Talsmannen for Odins soldater takker Jan-Arild Ellingsen for uttalelsen om at gruppen fortjener honnør. Frp-politikeren får imidlertid ingen støtte av sitt eget parti.

Den etter hvert så kjente svarte hettegenseren til Ronny Alte, som er talsperson for Odins soldater. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Både Frp-leder Siv Jensen og statsminister Erna Solberg (H) avviste tirsdag at de støtter utspillet.

– Jeg er ikke enig i Ellingsens uttalelser. Jeg mener at det er politiets oppgave å bidra til trygghet i det norske samfunnet. Og det gjør de på en god måte, sier Jensen.

Solberg nøyde seg med å kommentere saken på Twitter.

Odins soldater

Dannet i Finland i oktober 2015.

Etablerte seg i Norge i januar. Gruppen har lokallag flere steder i landet.

Hevder de har som mål å holde norske gater trygge.

Gruppens talsmann i Norge er Ronny Alte, som tidligere var med i ytre høyre-grupperinger som Norwegian Defence League og Pegida.

Medlemmene ikler seg hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen.

Flere av gruppens medlemmer har tilknytning til kriminelle miljøer, ifølge politiet. (©NTB)

– «Odins soldater har ingen plass i arbeidet for å trygge gater. Farlig verdisyn. Ellingsens uttalelser representerer ikke regjeringen», skriver hun.

Takkes

Det kontroversielle utspillet fra Frps justispolitiske talsmann kom under en debatt med Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik i Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

– Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi har tidvis et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet, det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss, og der norsk politi ikke har ressurser nok til å gjøre jobben. Da syns vi at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminaliteten, bør få honnør for det, sa Ellingsen.

Odins soldaters nasjonale talsperson Ronny Alte takker Ellingsen for støtten.

– Det betyr mye, og det er vågalt gjort av Ellingsen å stå fram for folk flest på denne måten, sier han til Dagbladet.

– Personlig ytring

Til tross for at ingen andre stortingspolitikere har gått offentlig ut med sin støtte til den kontroversielle gruppen, hevder Alte at Ellingsen slettes ikke er alene.

– Jeg har fått støtteerklæringer fra politikere i Høyre, Venstre og Frp, sier han.

Annonse

Frps stortingsgruppe er imidlertid klar på at Ellingsens ikke snakker for partiet.

– Dette er Ellingsens personlige ytring, sier Frps parlamentariske leder Harald Nesvik til NTB.

Venstre-leder Trine Skei Grande har ingen tro på at Venstre-politikere har støttet Odins soldater.

– Venstre tar sterkt avstand fra både Pegida, Norwegian Defense League, Soldiers of Odin og andre høyreekstreme og fremmedfiendtlige grupperinger, sier hun.

Viser til straffeloven

Odins soldater har den siste tida patruljert ute i gatene i flere norske byer, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Flere av gruppens medlemmer har tilknytning til kriminelle miljøer, opplyser politiet, som nå følger Odins soldater med skepsis.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) gir gruppen en kald skulder.

– Det er politiet som skal trygge våre gater, og de samarbeider godt både med vekterselskaper og frivillige som Natteravnene. Jeg har vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle i denne sammenhengen, sier han.

Ifølge Ellingsen er det straffeloven som setter grensene for hva Odins soldater kan gjøre. Han sier ingen ønsker seg et Odins soldatkorps som privatpraktiserer norsk lov.

– Men hvis de bidrar til å gi norske borgere og andre i dette landet økt trygghet og redusert kriminalitet, da syns vi det er et positivt bidrag, sier Ellingsen. (©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997