Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Obama varsler omkamp med EU om storfekjøtt

USA gjenopptar handelskrigen med EU om importforbud for hormonbehandlet amerikansk storfekjøtt. Det kan innebære toll på europeiske varer.

Amerikanerne truer med å gjeninnføre toll på trøfler, Roquefort-ost og andre europeiske produkter for å presse EU til å oppheve forbudet mot amerikansk storfekjøtt behandlet med hormoner.

– Amerikanske bønder produserer noe av det beste storfekjøttet i verden. Men EUs restriktive politikk gjør at europeiske forbrukere fortsatt nektes tilgang til amerikansk storfekjøtt til rimelige priser, sier USAs landbruksminister Tom Vilsack.

• Valget av Donald Trump innebærer at frihandelsavtalen mellom EU og USA inntil videre vil bli skrinlagt, medgir Tysklands statsminister Angela Merkel: – Vi har gjort mye framgang i forhandlingene, men de vil ikke bli sluttført nå

Bakteppet for at USA nå blåser liv i en mangeårig konflikt med EU, er sammenbruddet i samtalene om den såkalte TTIP-avtalen.

Verdens handelsorganisasjon konkluderte i 1998 med at EUs forbud mot hormonbehandlet kjøtt var i strid med WTOs regler.

Annonse

USA innførte deretter toll på europeiske varer. Da et kompromiss ble nådd i 2009, ble disse importrestriksjonene opphevet.

Men amerikanerne mener at overensstemmelsen ikke har fungert.

• Ventar på Trumps signal om TTIP: – Alt tyder på at TTIP er sett på vent. Vi må vente og sjå kva den nye administrasjonen i USA vil, seier næringsminister Monica Mæland (H)

De to partene håpet å løse problemene gjennom en ny frihandelsavtale, kjent som TTIP. Men forhandlingene om avtalen har gått i stampe, og USA mener nå det er på tide å ta nye grep.

Neste artikkel

Reiten roser grunnrenteskatten tross eget milliontap