Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nytt landmakt-toppmøte uten Høyre og Frp 

De parlamentariske lederne i opposisjonen på Stortinget var onsdag samlet til nok et møte for å drøfte regjeringens plan for Hæren og Heimevernet.

Hærens stridsvogner er blant temaene som tas opp i diskusjonene om regjeringens plan for landmakten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet deltar ikke i samtalene, som kom i stand på initiativ fra Senterpartiet. Bakteppet er misnøye i opposisjonen med deler av regjeringens plan for landmakten.

– Det var et godt møte. Det er mange kontaktflater mellom partiene og tidlig i behandlingen, men jeg har håp om at vi skal kunne fortsette dialogen, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Sp er mest opptatt av Forsvaret i nord, HV og investeringer i Hæren, blant annet i stridsvogner.

Det er strid både om stasjonering av helikoptre og Hærens løftekapasitet og antallet HV-soldater og utrustning av dem. Det ser ut til å være flertall på Stortinget for å gjøre om på regjeringens forslag om å flytte alle helikoptrene fra Bardufoss til Rygge.

Regjeringen la i fjor fram Langtidsplanen for Forsvaret, men landmaktsplanen kom først i høst.

– Jeg mener landmakten burde vært sett i sammenheng med resten av Forsvaret. Den situasjonen vi er i nå, understreker det problematiske i at det ikke ble gjort slik, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Annonse

Regjeringens landmaktsproposisjon skal nå til komitébehandling.

– Da vil en god del av arbeidet foregå i komiteen, men vi vil møtes igjen ved behov, sier Arnstad om forumet hvor blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-nestleder Ola Elvestuen deltar.

– Vi er innstilt på å prate med alle som vil prate med oss, om å få til ting som kan styrke de sidene ved landforsvaret som vi er opptatt av, sier Lysbakken.

(©NTB)

Neste artikkel

Hvordan fikk Norge det store havet?