Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nye krav om landmakt i budsjettavtale

Den ferske budsjettavtalen gir regjeringen mer tid til å svare på vanskelige spørsmål om helikopterberedskap i nord og stridsvogner.

Kjell Ingolf Ropstad (f.v., KrF), Abid Q. Raja (V), Helge André Njåstad (Frp) og Henrik Asheim (H) kunne torsdag legge fram en avtale om revidert nasjonalbudsjett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Både KrF og Arbeiderpartiet sterkt misfornøyd med hvordan regjeringen i revidert budsjett svarte på Stortingets bestilling fra i fjor høst på disse områdene.

Ap og de fire ikke-sosialistiske partiene var med i avtalen om landmakten, altså Hæren og Heimevernet.

– Regjeringen har sagt at det ikke var mulig å oppfylle kravene om helikoptre og stridsvogner, sier KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad, som torsdag inngikk en avtale om revidert nasjonalbudsjett med regjeringspartiene.

Annonse

– Regjeringen får nå litt bedre tid til å svare på hvordan man kan sikre en god beredskap på helikoptersiden og fremskynde investeringen i stridsvogner, sier Ropstad til NTB.

I budsjettavtalen er regjeringspartiene og KrF nemlig enig om flere punkter for å følge opp landmaktforliket. Punktene vil være merknader til finanskomiteens budsjettinnstilling.

De fire ikke-sosialistiske partiene ber regjeringen «foreta en samlet gjennomgang av de forutsetninger som lå til grunn for landmaktforliket og skissere hvordan disse kan gjennomføres innenfor den fastsatte rammen for Langtidsplanen for Forsvaret».

KrF og Ap er ikke fornøyd med at regjeringen nå reduserer antall helikoptre i nord til tre. De er også kritiske til at regjeringen ikke legger opp til å fremskynde en oppgradering av Hærens stridsvognkapasitet.

Regjeringen viser til at det ikke har vært mulig å låne eller leie inn mer moderne stridsvogner allerede i 2019. Når det gjelder helikopterberedskapen, mener regjeringen at den er tilstrekkelig ivaretatt gjennom den modellen som er lagt fram.

Neste artikkel

Hareide mener det er palmesus over budsjettavtalen