Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

NOAH anklager Sp for løgn i ulvevideo

NOAH kaller ulvevideoen Senterpartiet har lagt ut på Facebook for «Propaganda på sitt verste».

Videoen Senterpartiet la ut på Facebook tirsdag åpner med teksten «Tror du på eventyr» over et bilde av ulveforkjempere fra NOAH foran Stortinget. Skjermdump fra videoen
Videoen Senterpartiet la ut på Facebook tirsdag åpner med teksten «Tror du på eventyr» over et bilde av ulveforkjempere fra NOAH foran Stortinget. Skjermdump fra videoen

– Sp viser sitt rette ansikt. Dette er propaganda på sitt verste. Hvor lavt skal et politisk parti med stortingsrepresentanter få lov til å synke hva gjelder faktaforakt og populisme? Det er useriøst og viser Sps konfliktdrivende interesse i denne saken, sier Siri Martinsen, leder av dyrerettighetsorganisasjonen NOAH, til Dagbladet.

Videoen begynner med teksten "Tror du på eventyr?" og bilder av skuespilleren Kevin Costner og ulver fra filmen «Danser med ulver». Deretter følger bilder av hundekadaver, ulver med blodige tenner og teksten «Men vi vet at virkeligheten er annerledes», skriver Dagsavisen

Sterke reaksjoner

– De lyver om en meningsmotstander og en samfunnsaktør. De insinuerer at NOAH vil ha ulv som kjæledyr. Det er jo sånn man må tolke dette merkelige sammensuriet. Så kan man også lure på hvorfor de velger å trekke ulvedebatten enda lenger ned i søla, ved å drive denne typen drittkasting, fortsetter Martinsen.

Martinsen sier statistikk fra forsikringsselskaper i Sverige viser at flere hunder blir drept av andre viltarter enn ulv.

– Påkjørsel er den største dødsårsaken, og det er jevnt over flere hunder som dør av vådeskudd enn som blir tatt av ulv under jakt, sier hun.

WWF Norges generalsekretær Nina Jensen reagerer også på videoen, som hun overfor Dagsavisen kaller spekulativ stemmesanking.

Les også: Maskerte ulveforkjempere foran Løvebakken

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Her spiller de på alle virkemidler i boka for å få folk til å bli redde, med haisommer-musikk og blodige hunder, samtidig som de ikke forholder seg til reelle fakta. Her er det ikke lenger snakk om alternative fakta, men å tegne opp et helt eget verdensbilde, sier Jensen. Også Naturvernforbundet reagerer.

Annonse

– Naturvernforbundet er ikke forundret over denne naturfiendtlige holdningen til Sp. Dette føyer seg inn i Sps mange utfall og arbeid mot mot naturvern og artsbevaring i norsk natur, sier fagleder for naturmangfold, Arnodd Håpnes, i organisasjonen.

–Beskriver virkeligheten

Lars Vangen, medierådgiver i Senterpartiet, sier til Dagbladet at videoen ble grundig vurdert da den ble laget.

- Vi var opptatt av at ingenting som sto der skulle være feil. Ingen tall blir presentert. Vi prøver bare å beskrive virkeligheten til dem som opplever ulven på nært hold. Bildene viser en hund som er blitt angrepet av ulv. Det er ikke snakk om fakta eller ikke fakta. Dette er slik det er for dem som opplever ulven på kroppen, sier han.

Les også: Frykter regjeringen kan åpne for hundejakt på ulv

Videoen ble lagt ut kort tid etter at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) tirsdag fikk refs i flere runder fra Stortingets talerstol da de folkevalgte debatterte hans håndtering av ulvepolitikken. 

Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe omtaler videoen som "nøktern folkeopplysning".

– Jeg synes ikke den er så veldig dramatisk. Den kunne vært enda mer dramatisk. Det er mange som finner dyrene sine delvis i live med avrevet jur og oppkrevede sider. Det ville blitt opplevd som betydelig mer dramatisk, og det ville vært akkurat like sant. Bildene viser virkeligheten, sier han.

Neste artikkel

Reagerer på Pollestads påstand om meierispørsmål: – Jeg blir provosert