Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nationen erfarer: Vedum takker ja til å bli Sps statsministerkandidat

Det erfarer Nationen etter samtaler med helt sentrale kilder i Senterpartiet.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i forkant av landsmøtet. Foto: Berit Roald / NTB
Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i forkant av landsmøtet. Foto: Berit Roald / NTB

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har til nå unngått å svare på om han er Senterpartiets statsministerkandidat.

Men etter det Nationen erfarer, ut ifra samtaler med sentrale kilder i Sp, snur nå Vedum, etter et landsmøtevedtak. Han kommer dermed til å kunngjøre at han er partiets statsministerkandidat i løpet av helgens Sp-møte.

Dette kommer fram i en kommentar i Nationen, skrevet av kommentator Eva Nordlund.

– Ønsker ikke Støre

Vidar Nedrebø, fylkesleder i Rogaland Sp, har i Nationen tidligere etterlyst et statsminister-ja fra Vedum. Rogaland har også sendt inn et forslag til landsmøtet om at Vedum bør være statsministerkandidat.

Han gleder seg nå over mulighetene for at Vedum nå sier rett ut at han er statsministerkandidat.

– Det er kjekt å se at det er mange som tenker i den retningen. Da har vi et luksusproblem, sier Nedrebø.

Senterungdommen gikk i ettermiddag ut og sa at de ønsker Vedum som statsministerkandidat.

– Ja, vi ønsker oss Trygve som statsminister. Det hadde jo vært artig hvis det kom et ja fra ham under landsmøtet og at vi fikk gjennomslag for det, sier leder Torleik Svelle til Nationen.

Vidar Nedrebø, fylkesleder i Rogaland senterparti, vil høre et statsminister-ja fra Vedum. Nå lytter Vedum til ønsket. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet
Vidar Nedrebø, fylkesleder i Rogaland senterparti, vil høre et statsminister-ja fra Vedum. Nå lytter Vedum til ønsket. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

– Åpenbart riktig å gjøre

Ronald Wærness, Sp-ordfører i Båtsfjord, har også ønsket seg et "ja" fra Vedum.

– Det er ganske åpenbart at det er det riktige å gjøre. Det ser vi jo hvor umåtelig populær Vedum er foran alle de andre partilederne. Han er soleklar ener til å ha folket bak seg, sier Wærness og viser til Dagbladets måling, der 81 prosent av Sp-medlemmene mener partilederen gjør en god jobb.

– Dere har gått ned på målingene siden årsskiftet, hvor lurt er det å si dette nå?

– Nettopp derfor er det ganske viktig å tone det flagget som er viktig å tone. Jeg er ikke i tvil om at vi kunne hatt et tydelig statsministeralternativ, så hadde vi dratt mange på høyresiden inn mot oss, sier Wærnes.

– Mange i Høyre ønsker seg en Sp og Høyre-regjering, og de ønsker seg et sterkt senterparti. De ønsker seg et mer konservativt tankegods. Ap flørter med SV. Der er ikke vi i det hele tatt.

Ronald Wærnes sier han ble rørt av Vedums tale til landsmøtet fra kjøkkenbordet hjemme på Stange. Foto: privat
Ronald Wærnes sier han ble rørt av Vedums tale til landsmøtet fra kjøkkenbordet hjemme på Stange. Foto: privat

Ble rørt av tale

Wærness sier Vedums landsmøtetale fra kjøkkenbordet gjorde stort inntrykk.

– Vi satt faktisk og ble rørt. Han spiller på de strengene som vi kjenner oss igjen i. Politikken som skisseres er troverdig. Det må forenkles og synliggjøres på en enkel måte, sier Wærnes, som mener Vedums måte å snakke på er et ess i ermet.

Søndag tok tre fylkesledere i Senterpartiet til orde i Nationen for at det er på tide at Vedum bør ta statsminister-ordet i sin munn.

I tillegg til Nedrebø i Rogaland, var det fylkeslederne i Vestfold og Finnmark som etterlyste dette. Det samme gjorde flere lokalpolitikere og stortingsrepresentantene Geir Adelsten Iversen og Bengt Fasteraune.

– Én plan som gjelder

Nationen har vært i kontakt med kommunikasjonssjef i Aps stortingsgruppe Jarle Roheim Håkonsen i et forsøk på å få en kommentar fra Jonas Gahr Støre. Håkonsen sier at Støre ikke ønsker å kommentere saken.

Partisekretær i Arbeiderpartiet Kjersti Stenseng sier dette:

– For Arbeiderpartiet er det én plan som gjelder, og det er å jobbe for et rødgrønt flertall, et størst mulig Arbeiderparti og en arbeiderpartiledet regjering med Jonas som statsminister. Han er vår statsministerkandidat, sier hun og avslutter:

– Hva andre parti lanserer av statsministerkandidater, må de kommentere selv.

Partisekretær Kjersti Stenseng er tydelig på hvem som er Aps statsministerkandidat. Foto: Terje Pedersen / NTB
Partisekretær Kjersti Stenseng er tydelig på hvem som er Aps statsministerkandidat. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Overraskende

Valgforsker Bernt Aardal mener det er overraskende dersom Vedum stiller det som et sterkt krav at han skal bli statsminister.

Det er forskjell på om Sp-lederen sier han vil være Sps statsministerkandidat eller for det rødgrønne samarbeidet, mener Aardal.

– I den grad at dette er satt fram som et krav og veldig sterkt understreket, er det litt overraskende. Særlig fordi at det var rundt årsskiftet at Ap og Sp var jevnstore. Det var da Sp først for alvor begynte å komme med et slikt krav, med en viss tyngde, sier Aardal, og viser til at målingene viser et større gap mellom Ap og Sp.

Aardal peker på at pilene for Sp på meningsmålingene har pekt nedover de siste månedene, og at Vedum har ligget noe bak Støre og Solberg på statsministermålingene.

Valgforsker Bernt Aardal sier at et eventuelt utspill fra Vedum om å bli statsministerkandidat kan slå begge veier. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Valgforsker Bernt Aardal sier at et eventuelt utspill fra Vedum om å bli statsministerkandidat kan slå begge veier. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Aardal mener et slikt utspill kan slå begge veier, og også mottas med mindre begeistring fra de andre på rødgrønn side.

– Er det høyt spill?

– Ja, det er i alle fall et utspill som kan få andre konsekvenser enn det man kanskje hadde tenkt. Det kan også føre til at folk i de andre partiene blir enda mer fast bestemt på at det skal ikke skje. Du lokker også fram de røstene, sier den mangeårige valgforskeren og professoren ved Universitetet i Oslo, og fortsetter:

– Det er sider ved Sps profil og politikk som ikke har så bred appell på rødgrønn side. Sp har plukket vel så mange rødgrønne velgere som Høyre og FrP. Det er Ap de har tatt flest fra. Men disse rødgrønne velgere kan vippe tilbake igjen, Sp har jo ikke de velgerne i lomma ennå.

Avhengig av tydelig Vedum

Aardal sier at det ikke ligger noe spesielt i at en partileder er sitt partis statsministerkandidat.

– Det som er mer spesielt er hvis Vedum vil presentere at han heller enn Støre skal være statsminister, sier valgforskeren til Nationen.

Han mener effekten vil være avhengig av hvor tydelig Vedum vil være om et mulig statsministerkandidatur.

– Vi vet jo fra Bondevik, at det ikke er en selvfølge at største parti får partilederen, sier Aardal.

Kjell-Magne Bondevik (KrF) ble statsminister i sentrumsregjeringen, selv om KrF ikke var største parti.

Neste artikkel

Raudfottege – eit aukande problem i norske frukthagar