Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mottok grove meldinger fra høytstående politikere

Sandra Borch (Sp) opplevde seksuell trakassering fra høytstående politikere under sin tid som leder i Senterungdommen. Men ikke fra eget parti, opplyser stortingsrepresentanten.

Mottok grove tekstmeldinger: – Jeg har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet av politikere i andre parti og av personer i næringslivet, sier Sandra Borch. Foto: Siri Juell Rasmussen

Fredag ble det kjent at Dag Rønning (Sp) nå trekker seg som fylkesordfører i Hedmark etter varsler og henvendelser om upassende oppførsel overfor yngre jenter.

Stortingsrepresentant for Senterpartiet i Troms, Sandra Borch, er ikke overrasket over varslene og sakene som har dukket opp de siste dagene, heller ikke i eget parti.

– Etter det vi har sett de siste dagene, er jeg dessverre ikke veldig overrasket. Dette er noe som er overalt i samfunnet, og som vi må ta et oppgjør med. At saker om seksuell trakassering har dukket opp i eget parti, er selvfølgelig en veldig trist sak. Det var helt rett av Dag Rønning å trekke seg, sier Borch til Nationen.

Borch ble valgt inn på Stortinget fra Troms i stortingsvalget 2017, der hun var Senterpartiets førstekandidat i Troms. Før det var hun blant annet leder i Senterungdommen i perioden 2011–2013.

– I perioden som leder av Senterungdommen fikk jeg meldinger fra høytstående politikere i andre partier som jeg i dag anser å være seksuell trakassering. Dette har vært tekstmeldinger av tydelig seksuell karakter. Jeg tror det er veldig forskjellig hvordan vi håndterer det, men jeg valgte å overse disse meldingene. Det er nok mange som ville reagert annerledes, sier Borch.

Kommentar: «Å stikke tunga si ned i halsen på unge jenter er ikkje lenger grei oppførsel for menn med makt. Heldigvis.»

Grove meldinger

I forbindelse med #metoo-kampanjen har det kommet fram flere saker om upassende oppførsel i politiske miljøer. Onsdag kveld ble det klart at Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise trekker seg fordi flere medlemmer har reagert på hans atferd. Tidligere samme dag ble det også kjent at Frps stortingsrepresentant Ulf Leirstein har sendt pornografiske bilder til flere personer, blant annet til en 14-åring. Sent fredag kveld ble det klart at Leirstein trekker seg fra sine verv som parlamentarisk nestleder og justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiets stortingsgruppe etter varslene mot ham.

Flere av varslene mot den nå avgåtte Ap-nestlederen Trond Giske involverer også unge partifeller.

– Jeg har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet av politikere i andre parti og av personer i næringslivet. Men det kan nok ikke sammenlignes med mange av de varslersakene man i dag ser. For meg har det vært viktig å da si klart ifra om at det ikke er greit. Jeg har også fått beklagelse av noen, sier Borch.

– Kjenner du til andre politikere som har opplevd seksuell trakassering?

– Ja, det gjør jeg. Og flere av disse har stått fram med sine historier, sier Borch.

– Jeg har aldri mottatt varsler. Jeg har ikke opplevd seksuell trakassering eller uønsket seksuell oppmerksomhet i eget parti, presiserer Borch.

Borch ønsker ikke å kommentere innholdet i meldingene.

– Det jeg kan si er at dette var under min tid som leder i Senterungdommen, men ikke noe jeg varslet om. Jeg håndterte det på egen hånd, sier Borch.

– Ingen ukultur i Senterpartiet

"Vi bør ta en gjennomgang av partiets etiske retningslinjer"

Sandra Borch, stortingsrepresentant for Senterpartiet
Annonse

– Prisen å betale for å ha lederstillinger og makt er at man skal være utrolig forsiktig med å innta alkohol på sammenkomster i jobbsammenheng. Senterpartiet har innført en del forebyggende tiltak mot uønsket seksuell oppmerksomhet, som strenge regler på alder og alkohol, og at vi merker delegatene med armbånd ut fra alder, nettopp for å klargjøre skillelinjene, sier Borch.

– Er det alkoholen eller holdningene og personene som er problemet?

– Når man har en lederrolle skal man tenke seg om før man inntar alkohol, spesielt på arrangementer i jobbsammenheng og særlig med mange unge til stede. Alkohol har noe å si, men de som har toppverv må tenke seg om når det gjelder det å drikke i sånne settinger i det hele tatt, sier Borch.

– Har det vært en ukultur i Senterpartiet?

– Jeg føler ingen ukultur i Senterpartiet. Men det er klart at det som har kommet fram gjør at vi må ta dette på alvor. Vi bør ta en gjennomgang av partiets etiske retningslinjer, sier Borch.

Alkohol som faktor

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre uttalte torsdag at partiet ikke lenger vil betale for alkohol på partiets samlinger.

Den nylig avgåtte nestlederen Trond Giske har vært åpen på at alkohol har vært en medvirkende faktor til oppførselen hans i sosiale sammenhenger.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ønsker ikke å kommentere saken om Sps Dag Rønning, men henviser til generalsekretær i Sp Knut M. Olsen.

Knut M. Olsen sa til Nationen på fredag at saken om Rønning ble varslet til Hedmark fylkeskommune, og ikke til Senterpartiet.

– Vi ble orientert om saken i 2015 og var opptatt av at den ble håndtert bra den gangen. Mitt inntrykk er at det ble den, sier Olsen.

– Det var riktig av Dag Rønning å trekke seg, fordi tilliten er nødvendig for en politiker, sier Olsen.

Olsen sier problemstillingen om hvorvidt partiet ikke lenger vil betale for alkohol på partiets samlinger, ikke er drøftet i Senterpartiet så langt.

– Det er naturlig å ta en diskusjon om dette i partiet i tida framover, sa han til Nationen.

Neste artikkel

MDG: – Det er et svik mot de unge. Det er et svik mot klimaet