Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Merkel erkjenner at TTIP er skrinlagt

Valget av Donald Trump innebærer at frihandelsavtalen mellom EU og USA inntil videre vil bli skrinlagt, medgir Tysklands statsminister Angela Merkel.

Merkel sa dette under en felles pressekonferanse med Barack Obama i Berlin torsdag, der den amerikanske presidenten takket for åtte år med tett og godt samarbeid.

– Jeg har alltid engasjert meg sterkt for å få sluttført en handelsavtale med USA. Vi har gjort mye framgang i forhandlingene, men de vil ikke bli sluttført nå, sa Merkel.

• Utanriksminister Børge Brende (H) er ikkje overtydd om at Donald Trump kan gjere så store endringar i handelspolitikken som han har sagt. Men TTIP kan nok verte lagt på is ei tid, seier han

• Les også: EU-kommissær tror TTIP-forhandlinger blir satt på pause: – Vi vet ikke helt hva som vil skje med den påtroppende presidenten

Håper

Merkel ga videre uttrykk for håp om at forhandlingene om den såkalte TTIP-avtalen mellom EU og USA en dag vil bli gjenopptatt, selv om det neppe kommer til å skje så lenge Donald Trump sitter i Det hvite hus.

Trump gjorde det helt klart i valgkampen at han er motstander av frihandelsavtaler som TTIP.

Obama medga under pressekonferansen at TTIP-forhandlingene har vært «utfordrende» og understreket viktigheten av å holde kanalene åpne og ikke helt skrinlegge håpet om en avtale.

Har skapt skiller

Under besøket i Hellas tidligere i uka, medga Obama at globaliseringen ikke bare har ført godt med seg, men også har skapt nye skiller.

«Vi har gjort mye framgang i forhandlingene, men de vil ikke bli sluttført nå»

Angela Merkel, tysk forbundskansler.
Annonse

– Når vi ser hvordan folk, globale eliter og velstående selskap tilsynelatende lever etter helt ulike regler, unngår skatt og manipulerer smutthull, så nører dette opp under en dyp følelse av urettferdighet, sa Obama i Aten.

Han tok videre til orde for å justere kursen for å rette opp noen av skjevhetene, men understreket samtidig at åpne grenser og markeder er veien å gå.

• Les også: Utenriksdepartementet vil ikkje spekulera på Trump-effekt for TISA - handelsavtalen Norge forhandler med EU og USA om

Umulig å gå tilbake

Også under samtalen med Merkel var globalisering tema, og den tyske statsministeren understreket etterpå at det ikke lar seg gjøre å vende tilbake til tiden før globalisering.

Merkel understreket også at selv om forhandlingene mellom EU og USA om TTIP har strandet, så kommer Tyskland til å fortsette å forhandle om frihandelsavtaler med amerikanerne.

– Jeg er sikker på at vi en dag vil komme tilbake til dette, sa hun.

Neste artikkel

Å styrke ungdomsorganisasjoner utenfor Oslo er en tjeneste for demokratiet