Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

MDG-topp frykter Russland vil bruke korn som utenrikspolitisk kort

MDGS Une Aina Bastholm frykter korn vil bli et utenrikspolitisk spillkort i framtiden, og peker spesielt på verdens største hveteeksportør: Russland.

MDG-talsperson Une Aina Bastholm frykter at klimaendringene vil bidra til knapphet på korn og sier korn ikke bare handler om kjøp og salg, men også utenrikspolitikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Om noen tiår vil det være sånn at når Norge har dårlige avlinger har også resten av Europa det. Jeg tror det vil gå mye mer politikk inn i det som vi i dag tenker bare er et marked, sier Bastholm til NTB.

Hun løftet klimaendringene fram som et sikkerhetsproblem da Miljøpartiet De Grønne hadde sin partitime i Arendal onsdag.

Russland har bygget seg opp som en stor korneksportør, om lag halvparten av alle land i verden kjøper korn derfra. Bastholm frykter at når korn blir mangelvare, vil utenrikspolitiske hensyn styre hvem som får kjøpe.

– Det er jeg veldig usikker på om regjeringen har tatt inn over seg, sier Bastholm.

Annonse

Hun mener klimakrisen bør løftes opp som et sikkerhetsproblem på linje med terror.

– Det er to forskjellige typer sikkerhetsutfordringer, og må håndteres forskjellig. Terror er jo noe uvisst, mens klimaendringene vet vi kommer, sier MDGs kvinnelige talsperson.

Og med klimaendringene følger ekstrem nedbør og tørke som kan ødelegge norske avlinger, slik vi har sett i sommer.

– Maten er noe av det aller viktigste vi har. Det er ikke noe vi tenker på som en sikkerhetsutfordring, men det må vi begynne å gjøre nå, mener Bastholm.

Neste artikkel

Oppslutninga om Sp aukar massivt blant norske bønder