Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

MDG får sin første ordfører

Forhandlingene i Vardø er unnagjort, og Sp, Høyre, SV og MDG er enige om et samarbeid. Ordførerkjedet går til MDG, som får sin første ordfører noensinne.

Ørjan Jensen, ordførerkandidat i Vardø for Miljøpartiet de Grønne (MDG). Foto: Thomas Ekström
Ørjan Jensen, ordførerkandidat i Vardø for Miljøpartiet de Grønne (MDG). Foto: Thomas Ekström

Miljøpartiet De Grønne (MDG) endte opp som Vardøs nest største parti. Partiet fikk 23,2 prosent av stemmene – en økning på hele 10,7 prosentpoeng fra forrige lokalvalg, skriver NRK.

Senterpartiet gjorde et kjempevalg og endte opp med 20,6 prosent av stemmene, mens SV også styrket seg. I en koalisjon med Høyre danker de dermed ut Arbeiderpartiet, som gikk tilbake med 13,1 prosentpoeng til 40,5 prosent.

I Norges østligste by er det Ørjan Jensen som blir historisk, som den første ordføreren fra MDG. Christine Nilssen fra Høyre blir kommunens varaordfører.

– Jeg føler meg overveldet og ekstremt beæret over å bli tiltrodd den veldig vanskelige og krevende rollen som kommunens ordfører de neste fire år, skriver Jensen på sin egen facebookside.

Jensen overtar ordførervervet fra ingen ringere enn sin bror, Robert Jensen (Ap).

– Tonen er god

Senterpartiet, som ble tredje største i kommunen, ser positivt på det nye samarbeidet med Høyre, SV og MDG.

Annonse

– Vi tror at dette skal bli bra. Vi har mye til felles hva gjelder politikk og politiske løsninger. Tonen for samarbeid er god. Så langt ser det bra ut. Nå gjenstår fordeling av posisjoner og hovedutvalg, styrer og komiteer, sier førstekandidaten til Sp i Vardø, Terje Soløy i en kommentar til Nationen.

Nationen pekte etter valget på at Vardø kunne bli MDGs første kommune med ordførermakt, og det har nå blitt en realitet. En av de viktigste sakene i valgkampen i Vardø har handlet om tillatelser av oppdrettsanlegg.

Det har vært diskutert i hvor utstrakt grad man skal tillate lakseoppdrett utover lukkede anlegg eller landbaserte anlegg. Her er MDG, Sp og SV enige om at en ikke skal godta lakseoppdrett utenom i lukkede anlegg eller anlegg på land.

– Vardø ligger midt i fiskefeltet og jeg tror folk har vært skeptisk til å legge oppdrett midt i dette feltet som fiskere har brukt i alle år, sa Jensen til Nationen like etter valgresultatet ble klart.

Une Aina Bastholm, nasjonal talspeson og stortingsrepresentant for Miljøpartiet de Grønne er veldig stolt over sitt lokalparti i Vardø. Foto: Lars Bilit Hagen
Une Aina Bastholm, nasjonal talspeson og stortingsrepresentant for Miljøpartiet de Grønne er veldig stolt over sitt lokalparti i Vardø. Foto: Lars Bilit Hagen

– Utrolig stolt

– Ordførervervet er en milepæl for MDG, sier nasjonal talsperson for MDG, Une Bastholm, som mener Vardø vil merke en mer klimabevisst og grønn politikk.

– Jeg er utrolig stolt og veldig imponert over Ørjan og MDG i Vardø, sier hun.

Neste artikkel

Varslar skjerpa kontroll etter urapportert nedbygging av jord