Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mæland avviser folkeavstemning om gigantfylke i nord

Kommunalminister Monica Mæland (H) sier nei folkeavstemning om å slå sammen Finnmark og Troms. 

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) sier er uaktuelt med omkamp om å slå sammen Finnmark og Troms. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Når fylkestinget i Finnmark om en ukes tid sier et rungende nei til å bli slått sammen med Troms, kan de spare seg for samtidig å be om en folkeavstemning, var beskjeden fra Mæland i Stortingets spørretime onsdag.

• Les mer: Vedum: – Mæland må slutte å skylde på andre for omstridt storfylke

Mæland avviste alle forsøk på omkamp om å slå sammen Finnmark og Troms til et fylke som vil dekke en firedel av Norges areal, som blir tre ganger så stort som regionen Viken, og større enn Danmark og større enn Irland – og som svært få i det nordligste fylket ønsker.

– Man kan gjerne være uenig. Men jeg gjentar at jeg gjennomfører Stortingets vedtak, sa Mæland gang på gang.

Svarene fikk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å reagere:

– Det er hult fra en statsråd som er frontfigur for dem som ønsker å bruke tvang når hun sier at det er opp til Finnmark å bestemme over Finnmark. Det er Høyre som har fratatt Finnmarks muligheter til det. Såpass redelig bør Mæland være, sa Vedum i spørretimen.

Annonse

– En virkelighetsbeskrivelse jeg ikke kjenner meg igjen i, svarte Mæland.

• Les også: Finnmark Ap sier nei til avtalen om nytt storfylke

Ap-leder Jonas Gahr Støre meldte seg på med en kommentar på Twitter:

– Mæland innrømmer at hun egentlig er mot både region og fylke. Sammenslåing med tvang er uklokt. Innflytelse og deltakelse flyttes ut av Norge i nordøst. Det lyder hult når Mæland sier at Finnmark kan ta kontroll over sine egen fremtid, skrev Støre.

Neste artikkel

Hvordan fikk Norge det store havet?