Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet

Forbud mot å holde pelsdyr ble vedtatt med 101 mot 68 stemmer i Stortinget natt til fredag.

Loven om forbud mot pelsdyr ble vedtatt natt til fredag i Stortinget. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase
Loven om forbud mot pelsdyr ble vedtatt natt til fredag i Stortinget. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Senterpartiet og Arbeiderpartiet stemte mot forbudet i Stortinget.

– Jeg syns det er dypt tragisk, og jeg syns det var tungt at stortingsflertallet var villige til å vedta noe sånt mot en hel næring, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) til Nationen.

Derimot feirer Dyrevernalliansen.

– Dette er en seier for alle som på forskjellige måter har jobbet for å stanse dyremishandlingen som foregår i pelsdyroppdrett. Snart slipper nye valper å bli født inn i et liv i nettingbur, skriver kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, i en pressemelding.

Fakta

Fakta om avviklingen av pelsdyrnæringen

Forslaget om å avvikle næringen innen 1. februar 2025 ble vedtatt med 101 mot 68 stemmer etter flere timer med debatt i Stortinget torsdag 13. juni.

Avviklingen har blitt sett på som Venstres store seier i Granavolden-plattformen.

Pelsdyrnæringen anslår at avvikling vil koste minst 2,3 milliarder kroner, et høyere anslag enn det regjeringen selv har levert. Regjeringen har selv satt den økonomiske totalrammen på 505 millioner kroner.

Sp vil fremme et forslag om «full erstatning» for bønder som nå tvinges til å avvikle pelsdyrfarmene sine.

Regjeringspartiene la i mai fram en avtale om kompensasjon for pelsdyrbønder der de åpnet for individuell behandling.

Antallet pelsdyrgårder i Norge falt fra 1.277 i 1990 til 245 i 2016. Tyngdepunktet for oppdrett av mink er i Rogaland, mens Sør-Trøndelag er det største fylket når det gjelder rev.

Vedtaket fører til at pelsdyroppdrett skal avvikles i Norge innen 2025.

Avviklingen av pelsdyrnæringen var Venstres store seier i Granavolden-plattformen, mens KrF fikk gjennom innstramming i abortloven, som også ble vedtatt natt til fredag.

– Gledens dag

– Dette er en gledens dag for dyrene, vi har kjempet i 17 år for bedre dyrevelferd. Dette er litt uvirkelig, sier stortingsrepresentant Guri Melby (V) i en uttalelse til NTB.

Hun sier også at det var på høy tid å avvikle næringen.

– Jeg er samtidig skuffet over Arbeiderpartiet. De har pelsdyrforbud i partiprogrammet sitt og har i alle år sagt at de kjemper for dyrene. Men i dag gikk de sammen med Sp og stemte mot forbudet. Det er overraskende og skuffende, sier Melby.

Ap reagerer

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland reagerer på Melbys utspill.

– Vi er for avvikling av pelsdyrnæringen, og vi stemte for lovforbudet, men vi stemte imot lovens overskrift fordi vi mener det er svakt av regjeringen at de ikke har evnet å lovfeste en rett til en anstendig erstatningsordning, sier Aasland til NTB.

Det er var full sal når to av vårens mest omstridte saker, avvikling av pelsdyrnæringen og endringer i abortloven ble behandlet i Stortinget torsdag og natt til fredag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Det er var full sal når to av vårens mest omstridte saker, avvikling av pelsdyrnæringen og endringer i abortloven ble behandlet i Stortinget torsdag og natt til fredag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Han sier at dette var også noe han sa før voteringen i den fullsatte stortingssalen torsdag kveld.

Krever mer erstatning

Også Senterpartiet har påpekt at erstatningen regjeringen har lagt på bordet, ikke er god nok. Årsaken er at avviklingen vil få store økonomiske konsekvenser for pelsdyrbøndene.

Pelsdyrbøndene har reagert skarpt på forslaget til kompensasjon, som imidlertid er blitt jekket opp en rekke ganger, senest torsdag. Norges Pelsdyrlag har uttalt at det ikke er godt nok.

Pelsnæringen anslår at avvikling vil koste minst 2,3 milliarder kroner, et høyere anslag enn det regjeringen selv har levert.

Spørsmålet om hvor mye kompensasjon bøndene skal få, kan komme opp på nytt i Stortinget. Pelsdyrlaget har varslet at de vil gå i retten for å ivareta næringens interesser.

Neste artikkel

Danmarks statsminister beklager – flere aviser krever at hun trekker seg