Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Koronaoppfølging splitter Stortinget

En rekke forslag ligger på bordet i Stortinget om oppfølging av koronakommisjonens rapport. Men det er uklart om noen av dem får flertall.

Statsminister Erna Solberg i Stortinget i forbindelse med debatten tirsdag etter redegjørelsen hennes i forrige uke om koronakommisjonens rapport. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Statsminister Erna Solberg i Stortinget i forbindelse med debatten tirsdag etter redegjørelsen hennes i forrige uke om koronakommisjonens rapport. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Statsminister Erna Solberg (H) måtte tåle hard kritikk fra opposisjonen da Stortinget tirsdag debatterte redegjørelsen hennes om koronakommisjonens rapport.

Manglene og svakhetene som koronakommisjonen har avdekket, er alvorlige, fastslo Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i sitt åpningsinnlegg.

– De sentrale læringspunktene som kommisjonen trekker fram, lyder som et ekko av Gjørv-kommisjonen i 2012, sa Støre.

Manglende samordning

Gjørv-kommisjonen gjennomgikk terrorangrepene 22. juli 2011. Kommisjonen fastslo i sin rapport at kritiske ressurser ikke fant hverandre da terroren rammet.

– Krisene er ulike. Men kjernen i kritikken er den samme: Beredskapen og krisehåndteringen lider under manglende samordning, koordinering og overordnet ledelse, sa Støre i debatten tirsdag.

Han fastholdt at kritikken i koronakommisjonens rapport rammer regjeringens ledelse.

– De svakhetene og manglene kan ikke skyves til side. Og de er ikke skjønnhetsfeil, sa Støre.

«Følgefeil»

Statsminister Erna Solberg (H) viste i debatten til at Norge hadde planlagt for en influensapandemi, ikke en koronapandemi.

– Vi var ikke forberedt på en pandemi som krevede omfattende nedstengning av samfunnet. Tvert imot. Det var advart mot nettopp den type tiltak, sa hun.

Statsministeren beskrev dette som en «følgefeil».

Annonse

– En viktig lærdom er at vi ikke bare kan tegne opp de scenarioene vi mener er mest sannsynlig. Vi må også planlegge for det som virker mindre sannsynlig.

Koronakommisjonen fastslo i sin rapport at Norge ikke var forberedt på koronapandemien, noe kommisjonsleder Stener Kvinnsland kalte en «alvorlig svikt».

Frp avviser kontrollsak

I debatten foreslo SV og Rødt begge å følge opp kritikken av regjeringens håndtering av koronapandemien i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Det er for å sikre at vi lærer, at vi også mener at dette ikke kan være et punktum for Stortingets behandling, men at saken bør sendes til kontrollkomiteen for videre diskusjon, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Men Fremskrittspartiet vil ikke støtte dette forslaget, melder VG : Dermed ligger det ikke an til at det får flertall.

– Vi står midt i pandemien. Den er ikke over og dette er en foreløpig evaluering. Vi ser ikke hvorfor vi midt i en krise skal bruke masse tid på å behandle en foreløpig rapport i Stortinget, skriver Frps Hans Andreas Limi i en epost til VG.

Vaksinekritikk

Fremskrittspartiet la på sin side fram et forslag om å ta initiativ til en gransking av regjeringens vaksinestrategi. Et lignende forslag om en uavhengig vaksinegransking ble også lagt fram av Senterpartiet.

Det var tirsdag formiddag uklart om noen av forslagene som ble fremmet av opposisjonen under debatten, vil få flertall i Stortinget.

Frps nestleder Sylvi Listhaug brukte sitt innlegg til å stille spørsmål ved regjeringens beslutning om å kjøpe vaksiner gjennom EU.

– Norge er ikke medlem av EU. Det norske folk har stemt nei to ganger. Vi skal være et selvstendig land. Selvsagt er det fornuftig i mange sammenhenger å samarbeide med EU og andre land. Men Fremskrittspartiet er kritisk til den nesegruse beundringen av EUs vaksineinnsats som regjeringen har lagt for dagen, sa hun.

Solberg viste for sin del til at EU-samarbeidet har gitt Norge tilgang til vaksine fra flere ulike produsenter. Ifølge henne ville det ha vært risikabelt å inngå avtale direkte med bare én leverandør.

(©NTB)

Neste artikkel

Nav-direktøren ber bøndene ta kontakt om sesongarbeidere: – Kontakten har ikke vært god nok