Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kommentator: – Et bedre budsjett for Venstre enn KrF

Regjeringens budsjettforslag svekker ikke muligheten for at Venstre går inn i regjeringen, mener politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg. 

Terje Breivik (bildet) og de andre Venstre-politikerne har større grunn til å være fornøyde med budsjettet enn KrF, mener Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Terje Breivik (bildet) og de andre Venstre-politikerne har større grunn til å være fornøyde med budsjettet enn KrF, mener Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Reaksjonene på budsjettet var overveiende positive fra både KrF og Venstre torsdag formiddag. Dette endret seg imidlertid noe for KrFs del utover dagen, sier Aalborg til NTB.

– Etter at timene har gått og man har fått lest seg nøyere inn i dokumentene, har KrF oppdaget en del kutt som de opplever som krevende. Min forståelse er at både KrF og Venstre mener budsjettet er langt mer overkommelig for Venstre enn for KrF, sier Aalborg.

• Les også: Regjeringen kutter all støtte til frivillig dyrevern

At det ikke legges opp til lønnsvekst for Den norske kirke, noe som ifølge kirken vil innebære kutt i 30 prestestillinger neste år, er blant det som smerter KrF. Kutt i skatteklasse 2 og kutt i bevilgningene til folkehøyskolene er andre hjertesaker for KrF som regjeringen ikke har tatt hensyn til.

– KrF vil nå måtte bruke veldig mye av budsjettforhandlingene på å komme tilbake til dagens nivå og sikre gamle seiere på nytt, påpeker Aalborg.

Venstre fornøyd

Hun mener budsjettforslaget er mye mer overkommelig for Venstre, og at det forklarer partiets særdeles positive reaksjon torsdag. Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik kalte forslaget «et greit utgangspunkt for forhandlinger» og roste regjeringen for å et budsjett godt tilpasset den økonomiske situasjonen.

– Tyder signalene fra Venstre på at dette er et parti som kunne tenke seg å gå inn i regjeringen?

Annonse

– Venstre virker i hvert fall ikke skuffet på samme måte som KrF. Hvis de planlegger å gå inn i regjeringen, så har de fått mer håndslag i dette budsjettet enn det KrF har fått. Dette er et budsjett som i hvert fall ikke svekker muligheten for at de går inn i regjering, sier Aalborg.

Mangler motkultur

Aalborg mener forskjellsbehandlingen av Venstre og KrF ikke er en konsekvens av at KrF har trukket seg fra samarbeidsforhandlingene. Hun peker på at budsjettet ble forhandlet fram og ferdigstilt lenge før KrF trakk seg.

• Les også: Sp: – Budsjettet er ikke for folk flest

– Jeg tror ikke Høyre og Frp helt forstår at de har forfordelt KrF. Det handler om kulturen i disse små motkulturpartiene. Venstre har i tiltakende grad blitt et borgerlig parti som ligger nærmere opp mot Høyre, mens KrF målbærer en del av de tradisjonelle motkultursakene. Dagens regjering har ikke noen særlig elementer lenger av motkultur i seg, og det viser seg når de lager budsjett. Dette viser hvorfor det var vanskelig for KrF å sitte i det borgerlig samarbeidet, de er et annet type parti enn de tre andre, sier Aalborg.

Regjeringen er avhengig av støtte fra både KrF og Venstre for å få budsjettet gjennom i Stortinget. Budsjettforhandlingene skal etter planen starte opp i begynnelsen av november.

Neste artikkel

Brør splitta i jordvernstrid: Slik forklarar han KrF-utmeldinga