Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Klart for den lange ledervalgkampen i Venstre

Når Venstre skal velge ny ledertrio neste år, er det én ting det er bred enighet om: Noen må ut. Mange mener Sveinung Rotevatn og Guri Melby skal inn.

Venstres leder Trine Skei Grande har tidligere sagt til mediene at hun søker gjenvalg neste år, men har ikke villet svare på spørsmål denne uka om hva hun har sagt til valgkomiteen. Hele partiledelsen er på valg på partiets landsmøte neste år. Foto: Siri Juell Rasmussen
Venstres leder Trine Skei Grande har tidligere sagt til mediene at hun søker gjenvalg neste år, men har ikke villet svare på spørsmål denne uka om hva hun har sagt til valgkomiteen. Hele partiledelsen er på valg på partiets landsmøte neste år. Foto: Siri Juell Rasmussen

Ved midnatt natt til mandag går fristen ut for å komme med innspill til valgkomiteen i Venstre. Partileder Trine Skei Grande har sagt hun ønsker å fortsette, mens det ennå ikke er kjent hva nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik ønsker. Grande har neste vært partileder i 10 år, mens de to andre har henholdsvis 12 og 8 år på baken i toppen av partiet.

Dermed er det ikke rart at «fornyelse» er ordet mange Venstre-folk har på sine lepper når journalister spør om hva partiet trenger nå. Også valgkomiteens leder Per Torbjørnsen bruker ordet.

Om det betyr at alle må gå, eller bare noen – og i så fall hvem, gjenstår å se.

Valgkomiteen skal diskutere forslagene på Fornebu fredag, i forkant av landskonferansen for partiets lokalpolitikere. Valgkomiteens innstilling skal være klar 6. mars, før ledervalget avgjøres på landsmøtet i midten av april.

Foreslår Rotevatn og Melby

Unge Venstre og Venstrekvinnelaget har gitt beskjed om at de ønsker å byttet ut Grande med Sveinung Rotevatn. De foreslår også Guri Melby som første nestleder.

Annonse

– Begge har vist at de er tydelige i viktige politiske spørsmål for Venstre, blant annet en offensiv klimapolitikk hvor vi kutter klimagassutslipp raskt, og en human ruspolitikk, sa Unge Venstres nestleder Kjersti Konstanse Løfors til NTB tirsdag.

Rotevatn er i dag statssekretær for Elvestuen i Klima- og miljødepartementet og sitter dessuten i partiets sentralstyre. Han har foreløpig ikke svart på om han vil stille som kandidat. Også stortingsrepresentant Melby sitter i dag i sentralstyret. Hun har gitt valgkomiteen beskjed om at hun stiller seg til disposisjon, uten å presisere nærmere hvilke verv hun kunne tenkt seg.

Også fylkeslederen i Agder Petter N. Toldnæs har gitt beskjed om at han ønsker Rotevatn og Melby inn i partiledelsen.

Raja og Bjørlo

Abid Raja, parlamentarisk nestleder på Stortinget blir ofte nevnt som en het – men omstridt – kandidat. Tidligere stortingsrepresentant Pål Farstad fra Møre og Romsdal har foreslått Akershus-mannen Raja, melder Sunnmørsposten.

Alfred Bjørlo, Venstres populære ordfører i Eid, snart Stad, kommune, er også foreslått. Han kan oppfylle ønsket fra mange Venstre-folk: En tydeligere distriktsprofil i partiledelsen.

Neste artikkel

Valgforsker tror EU-ja skyver tradisjonelle Venstre-velgere bort