Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Kan ikke love felling av ulv som tar hund

På sitt fylkesbesøk i Hedmark tirsdag, ble Erna konfrontert med de siste dagenes ulveangrep på hunder. Hun sa hun ikke kunne garantere at ulver som har tatt familiehunder, kan felles.

Statsminister Erna Solberg hilste på trekkhunder på Grimsbu i Folldal kommune under besøket i Hedmark tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg hilste på trekkhunder på Grimsbu i Folldal kommune under besøket i Hedmark tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg var tirsdag på rundtur i Hedmark. Der møtte hun blant annet Tynset-ordfører Merete Myhre Moen, som på forhånd hadde varsla at hun ville ta opp ulvesaken med Solberg. Nationen ble også med da hun besøkte gården til Martin Ruud Rehder (23).

Krever felling nå

Men ulv var noe som gikk igjen flere steder:

Lørdag kveld ble nemlig en hund drept av tre ulver i Eidskog. Det var den tredje siden nyttår. Tirsdag rykket Frp-politiker Tor André Johnsen (Frp) ut og krevde at ulvene i Magnor måtte felles straks.

• Les også: Her tror halvparten at ulven kan drepe folk

– Det skulle bare mangle at ikke disse ulvene tas ut, og det fort. Dette er et konkret eksempel på hvilket problem ulven er, sier han til Østlendingen, som også skriver at Johnsen skal ha tatt kontakt med departementet om saken.

Kommunen søkte om fellingstillatelse tirsdag, men ting kan ta tid - skade på hund faller nemlig utenfor de ordinære kriteriene, så søkanden må trolig behandles av Miljødirektoratet. Det er uvanlig at skade på hund fører til fellingstillatelse. Skadefelling gjelder i utgangspunktet kun for skade på beitedyr og husdyr.

Kan ikke love felling

Annonse

– Jeg skjønner at situasjonen er ny, men ut ifra hvordan folk opplever situasjonen må man ta dette på alvor. Derfor håper jeg i det lengste at vi får medhold, sier Eidskog-ordfører Camilla Thue til NRK. Solberg, på sin side, uttrykte forståelse for frykten i kommunen.

– Jeg forstår at folk er redde for ulven og at mye ulv forringer livet til de som har den tett på. Når ulvestammen er over bestandsmålet må vi ha lav terskel for å ta ut dyr, sa statsministeren til NRK.

• Les også: Varaordfører foreslår dyrevenner i rovviltutvalg

Samtidig ville hun ikke garantere at det vil bli gitt fellingstillatelse, og sa saken må vurderes av de rette myndigheter.

Samtidig ble det felt en ulv på lisensjakt i Stange tirsdag. Miljødirektoratet åpna i januar for at tre ulver kunne tas ut utenfor ulvesonen i vinter, og Stange-ulven er den første som er tatt på denne kvota.

Neste artikkel

Bondelaget er glad for ulvesak til Høyesterett