Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyre erkjenner grov svikt i varslersaker

Høyre og Unge Høyre erkjenner grov svikt i behandlingen og oppfølgingen av tidligere innkomne varsler og beklager på det sterkeste overfor varslerne.

Den tidligere Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise skrev varslet sin avgang tidligere denne uken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Den tidligere Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise skrev varslet sin avgang tidligere denne uken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Organisasjonen har sviktet grovt i behandlingen og oppfølgingen av tidligere innkomne varsler. Dette beklager vi på det sterkeste overfor varslerne, skriver Høyre og Unge Høyre i en felles pressemelding fredag ettermiddag.

– Det gjøres nå en fullstendig gjennomgang av hva som har sviktet i samråd med tidligere generalsekretærer i Unge Høyre. Vi vil snu hver stein og iverksette tiltak for å hindre at noe lignende skjer igjen, heter det.

Pressemeldingen kommer i kjølvannet av en rekke varsler som gjelder Unge Høyres nå avgåtte leder Kristian Tonning Riise.

Kraftig i rette

I pressemeldingen går Høyre og Unge Høyre kraftig i rette med Tonning Riises fremstilling av saken. Den tidligere Unge Høyre-lederen skrev dette i Facebook-innlegget da han varslet sin avgang.

– Jeg vil understreke at det ikke foreligger noen varsler, og at jeg aldri med vilje har forsøkt å oppføre meg ufint mot noen, men erkjenner at jeg ved flere anledninger har utvist for dårlig dømmekraft og blitt konfrontert med det.

Men fra Høyre heter det nå:

– Etter at Tonning Riise annonserte sin avgang, kom det raskt fram opplysninger som gjorde det klart at det var feil at det ikke var kommet varsler tidligere, skriver partiet.

Total svikt

I pressemeldingen erkjenner Høyre flere ganger full svikt i håndteringen av det som først ble omtalt som bekymringsmeldinger, som senere ble konkrete varsler.

Annonse

– Basert på det vi vet så langt, har man sviktet, ikke bare i å følge opp varsler, men også i å ta grundig nok tak i Tonning Riises oppførsel basert på bekymringsmeldinger, heter det.

Det blir også understreket at den tidligere ungdomspartilederen ikke endret atferd, til tross for at bekymringsmeldingene ble tatt opp med ham.

– Det vitner om behov både for enda klarere retningslinjer, heter det.

– Både nåværende og tidligere ledelse i Unge Høyre erkjenner og beklager dette.

Nye tiltak

Unge Høyre har nå konkludert med å sette i verk en rekke nye tiltak.

Det utarbeides en dreiebok for håndtering av varsler, som skal være tilgjengelig på nettsidene, og det innføres totalforbud mot alkohol på Unge Høyres arrangementer på ubestemt tid.

Det etableres to varslingskontakter utenfor Unge Høyres Landsforbund, slik at varslere kan ta kontakt med andre enn tillitsvalgte og generalsekretæren i Unge Høyre dersom de ikke er komfortable med det.

Neste artikkel

Skogeiere har mottatt 870 millioner i tilskudd til vei