Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Helgesens ulveforslag får hard medfart i høring

Regjeringens forslag til løsning på ulvefloken svarer ikke på Stortingets bestilling, ifølge flere organisasjoner. Skogeierne mener statsråden er på tynn is. 

Vidar Helgesen får kritikk i høringsrunden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Vidar Helgesen får kritikk i høringsrunden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) foreslo sist uke å endre naturmangfoldsloven, slik at den gir noe utvidet adgang til lisensfelling av ulv. Høringsfristen ble satt til midnatt mandag.

Forslaget kom etter en ordre fra Stortinget 31. januar om å tolke reglene for ulvejakt på nytt.

• Les også: Ulvedebatten inspirerer kreative damer i Askim

– Det er ekstremt uvanlig at en statsråd får en slik reprimande av Stortinget, sier administrerende direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierforbund til NTB.

Han mener Helgesen ikke har brukt det handlingsrommet som allerede finnes i lovverket, slik Stortinget ba om. Lahnstein krever derfor at Helgesen justerer kursen:

– Hvis ikke kan dette bli alvorlig for statsråden. Han er på veldig tynn is overfor Stortinget.

Skogeierforbundet står sammen med Utmarkskommunenes sammenslutning, Norskog, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norsk Sau og Geit og Norges Fjellstyresamband om høringsuttalelsen.

– Allerede hjemmel

Ulvemotstanderne har hele tiden ment at det innenfor dagens lovverk finnes hjemmel for økt uttak.

– I stedet for å svare på Stortingets bestilling om å treffe tiltak som gjør at lisensjakten på ulv kan skje i henhold til Stortingets mål, foreslår Helgesen i realiteten å gjøre uttak av ulv enda vanskeligere, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

• Les også: WWF truer med ulvesøksmål

– Blir departementets merknader til det nye lovforslaget stående som forarbeider til naturmangfoldsloven, vil det blir vanskeligere å regulere ulvebestanden både i og utenfor ulvesonen, tror Bartnes.

Annonse

Lahnstein mener Helgesen nok en gang velger å ikke utnytte det handlingsrommet som internasjonale konvensjoner og nasjonalt lovverk gir.

– Han velger i stedet å fremme forslag som vil gjøre det vanskelig, antakelig umulig, å gjennomføre Stortingets ulveforlik, sier han.

Samarbeidsavtalen

Departementet foreslår å innlemme i naturmangfoldsloven en bestemmelse om noe utvidet adgang til uttak av blant annet ulv i et begrenset antall ved lisensfelling.

Formålet med lisensfellingen kan være hensyn til vitenskap, kultur, økonomi, rekreasjon og naturmangfold.

Ulvebråket startet før jul da Helgesen slo fast at det bare finnes lovhjemmel til å ta ut 15 av de 47 ulvene rovviltnemndene hadde vedtatt å skyte.

• Les også: To ulv skutt i Rendalen – lisensjakta opphører

Regjeringen har siden jobbet på høygir for å finne en måte å ta ut flere ulver på.

Samtidig møter forslaget om å endre naturmangfoldsloven kritikk fra Venstre. I samarbeidsavtalen heter det nemlig at denne loven ikke skal endres.

– Bare så det er klart: Samarbeidsavtalen gjelder. Vi må ha en enighet mellom alle de fire partiene før det skal gjøres noen endringer, sa Venstre-nestleder Ola Elvestuen til VG sist uke.

(©NTB)

Neste artikkel

Skogeiere har mottatt 870 millioner i tilskudd til vei