Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Har hastverk med å nå tusenårsmålene

Verden har 700 dager igjen på å nå tusenårsmålene. Hver dag teller, sier statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg er på plass på Verdens økonomiske forum i Davos og benyttet anledningen til å diskutere tusenårsmålene med FNs generalsekretær Ban Ki-moon torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg er på plass på Verdens økonomiske forum i Davos og benyttet anledningen til å diskutere tusenårsmålene med FNs generalsekretær Ban Ki-moon torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi kjemper mot klokka, understreker FNs generalsekretær Ban Ki-moon på Verdens økonomiske forum i Davos.

– Vi har gjort fremskritt, men det er fortsatt en vei å gå.

Torsdag diskuterte Ban FNs arbeid med de såkalte tusenårsmålene med statsminister Erna Solberg (H) i Davos.

– Vi har 700 viktige dager foran oss for å nå målene, hver dag teller, det handler om å redde liv, løfte folk ut av fattigdom og skaffe utdanning for flere, sier Solberg.

Hun leder sammen med Rwandas president Paul Kagame en pådrivergruppe som skal jobbe for at så mange som mulig av dagens mål i fattigdomskampen blir nådd.

Jenter

Solberg velger å rette oppmerksomheten mot jenter og utdanning. Det er også ett av hovedtemaene hun har valgt på sitt første besøk på Verdens økonomiske forum som statsminister.

– Nelson Mandela sa en gang at utdanning er det mest effektive våpenet for å skape endring i verden, sa Solberg da hun torsdag deltok på diskusjonslunsj om temaet med næringsliv, politikere og kronprinsparet i Davos.

Blandede resultater

Annonse

– Tusenårsmålene er viktige for å gi verden en felles retning, sier Solberg om arbeidet Ban har bedt henne om å gjøre for FN.

Målene skal nås innen 2015. De tar blant annet for seg hvordan man skal bekjempe fattigdom og oppnå sosial og økonomisk utvikling.

Mens fristen nærmer seg, er resultatet av kampen blandet. Arbeidet for å utrydde ekstrem fattigdom har sett solid fremgang. Men mye gjenstår også, blant annet innen utdanning.

Visjoner

– Norge er en leder i arbeidet med tusenårsmålene, og hun kan spille en inspirerende og praktisk rolle de siste 700 dagene, sier Jeffrey Sachs, økonom og spesialrådgiver for tusenårsmålene i FN, om Solbergs ansvar for gjennomføringen av arbeidet.

Også Ban Ki-moon skryter av den norske statsministeren og mener hun er en leder med visjoner. Det er rosene ord som også legger ekstra press på gjennomføringen, innrømmer Solberg.

– Nå gjelder det å leve opp til forventningene, sier hun.

Neste artikkel

Tallene vi ikke vil se