Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Håper på Kina-vekst for norsk sjømat

Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres etter at utenriksminister Børge Brende har hatt hemmelige møter i Beijing. Sjømat Norge øyner håp for at norsk laks og sjømat endelig skal få normal tilgang til det kinesiske markedet.

– Vi har gjennom våre samtaler lagt grunnlaget for et bredt samarbeid til beste for begge land, sier utenriksminister Børge Brende (H) om de hemmelige Kina-samtalene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
– Vi har gjennom våre samtaler lagt grunnlaget for et bredt samarbeid til beste for begge land, sier utenriksminister Børge Brende (H) om de hemmelige Kina-samtalene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norge og Kina har ikke hatt diplomatisk kontakt på seks år. Det har skapt trøbbel for sjømatnæringen.

– Dette er veldig positivt. Men vi kjenner ikke detaljene i normaliseringen av forholdet til Kina. Men nå håper vi at Norge igjen kan konkurrere på lik linje i det kinesiske markedet, sier assisterende direktør Trond Davidsen i Sjømat Norge til NTB.

Norsk laks og sjømat opplevde store utfordringer i det kinesiske markedet etter fredspristildelingen i 2010.

Fakta om forholdet Norge – Kina

Nobelkomiteen tildelte den fengslede, kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fredsprisen for 2010

Tildelingen vakte svært krasse reaksjoner i Kina, som kalte prisen «uanstendig». Norge ble beskyldt for å belønne en dømt «kriminell.»

Kinesiske myndigheter avviste det norske argumentet om nobelkomiteens politiske uavhengighet, og hevdet at den norske regjeringens håndtering av saken viste at den støtter tildelingen.

30. november 2010 ble det kjent at Kina utsatte forhandlingene om en handelsavtale med Norge på ubestemt tid.

Kina har siden nektet enhver politisk kontakt på høyt nivå med Norge. Flere planlagte møter er blitt avlyst fra Kinas side uten begrunnelse.

Norske bedrifter i Kina har hatt problemer med å skaffe visum til sine ansatte, og har også møtt andre utfordringer i landet. En periode etter fredsprisutdelingen var det forbigående problemer med salg av norsk fisk til Kina.

UD og Kina opplyser nå i en felles uttalelse at forholdet normaliseres og at forhandlingene om en frihandelsavtale blir gjenopptatt.

– Spesielle veterinære kontroller gjorde at produktene brukte så lang tid at de har vært vanskelig å selge til Kina. Vi har fortsatt hatt en betydelig eksport til Kina, men vi har ikke fått tatt del i veksten i det kinesiske markeder, sier Davidsen.

Misfornøye med fredsprisutdeling

Norge har ikke hatt politisk kontakt med Kina siden 2010, da Nobels fredspris gikk til Liu Xiaobo. Tildelingen av fredsprisen til en fengslet dissident falt ikke i smak hos kinesiske myndigheter.

– Situasjonen siden 2010 har vært krevende. Normaliseringen av vårt forhold er et resultat av et langsiktig og møysommelig diplomatisk arbeid på mange nivåer for å gjenopprette tilliten mellom våre to land, sier utenriksminister Børge Brende (H), som befinner seg i Beijing.

30. november 2010 utsatte Kina forhandlingene om en handelsavtale med Norge på ubestemt tid. Siden da har Kina nektet enhver politisk kontakt på høyt nivå med Norge.

Full normalisering

«Nå håper vi at Norge igjen kan konkurrere på lik linje i det kinesiske markedet.»

Trond Davidsen, ass. dir. Sjømat Norge
Annonse

– Helt siden regjeringen tok over høsten 2013 har en normalisering av vårt forhold til Kina stått sentralt. Vår fellesuttalelse med Kina i dag er en håndfast bekreftelse på at vi fullt ut normaliserer vårt forhold samt at vi er blitt enige om viktige skritt fremover i vårt bilaterale forhold. Vi har gjennom våre samtaler lagt grunnlaget for et bredt samarbeid til beste for begge land, sier utenriksminister Brende.

I samtalene med kinesiske myndigheter i Beijing senest mandag har Brende foruten frihandelsavtalen også tatt opp temaer som en full normalisering av norsk eksport til Kina og faglig samarbeide om blant annet klima og Arktis.

Politiske besøk

– Et samarbeid med Kina er også viktig i multilaterale sammenhenger. Kina er en uunnværlig partner når man skal finne felles løsninger på internasjonale utfordringer som klimaendringene og fattigdomsbekjempelse, sier Brende.

Utenriksministeren opplyser også at det i 2017 legges opp til ytterligere politiske besøk til Kina til våren, inkludert bredt sammensatte næringslivsdelegasjoner.

Norsk næringsliv har hatt problemer i flere år med å skaffe visum til sine ansatte, og en periode etter fredsprisutdelingen var det også problemer med salg av norsk fisk til Kina.

Neste artikkel

Regjeringen holder fast ved like regler for hele landet