Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gundersen ikke overbevist av Helgesen-svar

Høyres stortingsrepresentant og «ulvegeneral» Gunnar Gundersen blir ikke overbevist av Helgesens svar om endring av rovviltforskriften.

Gunnar Gundersen er ikke overbevist om at departementet har noen reell vilje til å endre rovviltforskriften. Foto: Mariann Tvete
Gunnar Gundersen er ikke overbevist om at departementet har noen reell vilje til å endre rovviltforskriften. Foto: Mariann Tvete

Nationen gjenga i morges en melding fra NTB om at det kan nærme seg en løsning på ulvekonflikten i Høyre. Byrået skriver at Høyres representanter Ingjerd Schou og Gunnar Gunnersen på et gruppemøte onsdag skal ha kommet med et forslag om å endre rovviltforskriften, og at signalene på denne endringa fra Helgesen var positive.

• Les også: Helgesen og jussprofessor i ulvekrangel

Ut fra det Nationen forstår på saken i VG, som er der nyheten opprinnelig kommer fra, dreide det seg ikke om noe konkret forslag - men rett og slett om en forskriftsendring er mulig. Da skal Helgesen ifølge Gundersen ha sagt at det er uproblematisk å endre rovviltforskriften.

– Da må regjeringen gjøre det, sa Gundersen til VG.

Ikke beroliget

Selv om Gundersen var positiv til at Helgesen sa det ville være mulig å endre forskriften, er han ikke overbevist om at saken var løst. Nationen har ikke lyktes å få tak i ham torsdag, men han skrev torsdag morgen et innlegg på Facebook om saken, hvor det kommer tydelig fram at gemyttene fremdeles er hissige.

Han virker ikke beroliget av at statsråden sier at en endring er mulig. På direkte spørsmål fra publikum på Facebook, svarer Gundersen følgende:

– Jeg er beroliget når forskriftsendringen er gjort. Det kan skje raskt, om man vil.

Annonse

• Politisk strid i Innlandet: Høyre anklager Sp-Vedum for å skape utrygghet og frykt

Han skriver i et innlegg torsdag at alle selvsagt er enige om at en forskrift må være innenfor loven - men at hans poeng er at forskriften må knyttes til naturmangfoldloven, og da hele loven, «ikke bare de delene departementet mener er 'hensiktsmessige'», skriver han. Dermed viser han til at Klima- og miljødepartementet flere ganger har sagt at de ikke mener delene av loven som handler om hensyn til «allmenne helse- og sikkerhetshensyn eller andre offentlige interesser av vesentlig betydning» er relevante for spørsmålet om jakt, senest til Nationen onsdag.

Harde fronter

Dermed er Gundersens standpunkt fremdeles klar: endring kan skje raskt, og regjeringa må gjøre de endringene som trengs for å oppfylle Stortingets vedtak. Det er tydelig at han mener endringa burde ha skjedd for lenge siden.

– Dagens forskrift henviser til en lov, Viltoven, som ble opphevet og erstattet av Naturmangfoldloven for snart 10 år siden. Og så brukes den fortsatt til å ta omkamp om Stortingets vedtak. Jeg tror knapt man noen gang har opplevd noe lignende, skriver han.

• Vidar Helgesen besøkte Trysil tirsdag: Rundt bålet i ulvesonen

Det er fremdeles harde fronter i ulvedebatten i Høyre, idet partiets landsmøte starter torsdag 9. mars. Høyre er først ut av stortingspartiene med landsmøtet, og hvordan partiet konkluderer om blant annet regjeringssamarbeid kan bli avgjørende for valget i høst. Ulvedebatten og distriktssaker er ventet å sette et sterkere preg på dette landsmøtet enn tidligere møter. Flere partiprofiler har også gått ut i forkant av landsmøtet og advart mot at hvis ulvesaken ikke ryddes opp i raskt, kan det få store konsekvenser for Høyre og partiets troverdighet i distriktssaker.

Neste artikkel

Harselas mot Høyre