Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Harald Moskvil, landbrukspolitisk talsperson for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Kristian Bålsrød
Harald Moskvil, landbrukspolitisk talsperson for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Kristian Bålsrød

Grønn bønn om «kønn»

En Ivar-hylle som ikke kan spises og som produseres i Kina, vil aldri kunne erstatte fullgod matjord. Konkurransen mellom ordførere kan ikke ta livet av matjorda, mener Harald Moskvil, landbrukspolitisk talsperson i MDG.

– Gratulerer med historisk klimavennlig landsmøte. Mer klimavennlig enn et digitalt format kan det vel neppe bli?

– Det er rekord, de luxe. Helt fantastisk. Det var deltakere som gikk tur mens de fulgte landsmøtet. Det gikk ikke helt som planlagt da en som plutselig skulle ha et innlegg befant seg midt ute i skogen. Det ultimate landsmøtet er jo det som holdes i skogen. Men vi manglet det sosiale og en fest.

– Om det ikke ble fest så klarte dere i hvert fall å vedta å legalisere og regulere salget av cannabis?

– Det finnes en del forskning i verden som viser at det kan være fornuftig med regulert omsetning. Personlig stemte jeg imot forslaget. Det vi gjerne skulle produsert i Norge er industriell hamp. Da tenker jeg på frøene og de mulighetene plantene gir i form av for eksempel tekstilproduksjon.

– Nei til kjøttreklame, en halvering av kjøttforbruket på bare fire år, samt å stanse alt salg av kjøtt i offentlige kantiner. Det manglet ikke på spreke forslag. Kanskje ikke så rart at enkelte trengte en luftetur?

– Det er det partiet er kjent for – spreke forslag. Det var Ungdomspartiet og Oslo MDG som hadde de forslagene, som igjen utløste mest debatt. Såpass takhøyde må det være.

Ut med bønder, inn med bønner?

– Vil du forby kjøttreklame?

– Jeg stemte ikke for det forslaget. Det er vrient å sette grense for hva man skal ha forbud mot av det som er usunt å spise. Vi skal spise mindre kjøtt, men kjøttet vi spiser skal ha en høyere pris. Da er det mulig å produsere kjøttet på en miljømessig måte. Da trenger vi også reklame.

– Og den reklamen bør ikke komme fra opplysningskontorene, men fra et velrenommert reklamehus eller PR-byrå?

– Opplysningskontorene bør avskaffes fordi vi trenger et mer uavhengig organ enn det de er i dag. Skal vi ikke det må Opplysningskontoret for frukt og grønt styrkes. Opplysningskontoret for Egg og Kjøtt setter standarden i dag. De er ikke uavhengige. At de hevder å ha rollen som folkeopplyser er vi ikke med på.

– Ut med kjøttbønder, inn med bønner. Har dere konsekvensutredet «et langsiktig mål om å halvere det norske kjøttforbruket»?

– Det vil ha store konsekvenser. I tjue år har vi drevet et race mot store landbruksproduksjoner. Bøndene som er igjen har vokst betydelig. De har lånt veldig mye penger fordi de har hørt på politikere som har lurt dem til å drive for stort. Vi må stoppe denne utviklingen. Tjue år til med denne utviklingen vil ikke tjene landbruket.

Jorda har du i hundrevis av år. Ivar-hylla har du i noen tiår, hvis du er heldig.

– Hvordan skal vi halvere kjøttforbruket?

– Kjøttforbruket kan halveres ved å spise mer fisk, grønt og at kjøttet får mindre plass på tallerkenen hvis man spiser kjøtt. Volumet i produksjonen må i hovedsak ned på svin og kylling. Det er for mye snakk og debatt rundt rødt kjøtt. Innen kyllingproduksjon importeres det mest soya og fôr til. Tilsvarende med gris. Svineproduksjon kan drives på en annen måte enn i dag. Hadde vi klart å få opp en stor grønnsakproduksjon over hele Norge, kunne kombinasjon av restavfall fra grønnsakproduksjon gått som fôr til griser. Vi har utviklet et landbruk som er monokultur.

– Bonden føler en trussel fra byen

– Landsmøtet til MDG gikk inn for å grunnlovfeste dyrs egenverdi, innføre dyrepoliti i hele landet og pålegge krav om kurs og sertifisering for hundeoppdrettere. Glemte dere lakseoppdretterne?

– Det er godt observert. Det er for mye fokus på landbrukspolitikk og for lite på fiskerinæringen. Den næringen er rå mot naturen og økosystemet. Det er blitt overskygget av fokuset på kjøtt og landbruk. MDG har utviklet seg til et parti med stort fokus på landbruk, det er bra, men fisk er for svakt i programmet. En ting er dyrevelferden, den andre er vesentlig bruk av soya i fiskefôr.

Annonse

– MDG vil ha «grønne lokalsamfunn over hele landet». Man kan få inntrykk av at alt blir bedre dersom man putter ordet «grønt» foran?

– Alt blir ikke bedre av å putte ordet «grønt» foran, heller ikke for oljeindustrien. De som bor i bygdene og nyter de fasilitetene i nærområdet, har vesentlig bedre forutsetninger for å drive mer klimavennlig enn i byen. Det er utrolig mange bilturer som er på under tre kilometer. Litt forenklet handler grønne bosamfunn og bygder om å bytte ut den bilturen med en sykkelur.

Ordførerne må lete etter de grå arealene. Jorda er opptatt!

– Til VG søndag sa Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at landsmøtet i MDG har vist hvorfor de ikke kan inngå et regjeringssamarbeid med partiet. Da har blitt et etablert faktum at MDG ikke vil bli en del av noen regjering på en god stund?

– Det er vel retorikk som gjør at Støre sier det. Selv mener jeg at MDG har en plass både i en Høyre- og Ap-regjering. Jeg skiller ikke så mye på Høyre og Ap fordi jeg tror begge kan la seg presse til en god miljøpolitikk. Hvis de ikke føler at de må ha oss med, kommer de til å være. Dermed er det et MDG på vippen som vil avgjøre det.

Ivar-hylle er ikke frokost

– Det kan se ut som at enkelte folkevalgte er mer opptatt av å legge til rette for salg av Ivar-hyller fra Ikea enn for produksjon av korn. Hvordan havnet vi der?

– Hva spiste du til frokost?

– Rundstykker.

– Nettopp. Du spiste ikke Ivar-hyller. Det handler om varig verdi kontra kortsiktig tenkning. Jorda har du i hundrevis av år. Ivar-hylla har du i noen tiår, hvis du er heldig. Og den hylla kommer fra Kina, i motsetning til rundstykket ditt. Et kornareal er den beste jorda i Norge og kan produsere tjue ganger mer mat enn på gressarealer.

– Det vi gjør her er å ta den beste jorda, kjøkkenhagen, og raderer den for en kortsiktig gevinst. Mange norske ordførere er med på dette. De sier at de må ha boliger og arbeidsplasser i sin kommune. Nabokommunen sier det samme. Så har vi en konkurranse om hvem som skal ha Ikea. I det løpet har de glemt jordvern og hva man spiste til frokost. Derfor vil vi ha statlig jordvern.

– Er det ikke lenger en menneskerett å ha tilgang til et kjøpesenter?

– Det som skapes på disse områdene er ofte eid av et svensk konsern som selger varer som lages i Kina. Det kaller vi næringsutvikling. Det er til disse varehusene og kjøpesentrene de 20.000 containerne som sto fast i Suezkanalen skal til. Ordførerne må lete etter de grå arealene. Jorda er opptatt! Jordvern er ikke viktigst for bøndene, det er viktigst for folk. Men det er vanskelig for folk å forstå jordvern fordi folk handler maten i butikken.

Venter på Elon Musk

– Lan Marie Berg sa avslutningsvis i sin tale: «Se for deg en by hvor du hører fuglekvitteret høyere enn bråket fra motorveien. Se for deg at du kan sole deg på stranden, der hvor cruisebåtene en gang tok all plassen. Se for deg at du kan legge deg på toget i Oslo, og våkne opp neste dag i Berlin. Se for deg at barna våre kan leke fritt i gata, uten at vi trenger å bekymre oss for biltrafikk. Se for deg at barnebarnet ditt designer havvindmøller eller elektriske skip.» Se for deg at folk som bor i distriktene ikke skjønner hva hun snakker om?

– Hun snakker til byfolk og har sine tilhørere der. Skulle jeg fortalt den samme historien ser jeg for meg et gårdsbruk med husdyr- og grønnsakproduksjon og korn. Hvor grisene går i skogen og verpehønene er ute. Hvor det er solceller på taket. Elektrisk traktor. En skog i nærheten med fantastiske turmuligheter, med gode materialer man kan lage møbler av.

– Har du elektrisk traktor?

– Jeg prøvde å bestille en fra Sveits i fjor. De sa den var under produksjon og leveringsklar til i Europa i 2022. Når det gjelder el-traktor venter vi på Elon Musk. Vi trenger en utenfra som designer traktorene på nytt, slik Musk har gjort på bil. Drømmen er å jobbe i skogen med elektrisk motorsag og traktor. Det får bli med den elektriske motorsagen frem til Musk dukker opp.

Neste artikkel

MDG vil gi mer til jordbruket enn jordbruket selv hadde som krav