Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flertallet glipper for Erna i ny måling

Regjeringspartiene holder stand, men fall for støttepartiene KrF og Venstre gjør at flertallet glipper for statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Høyre gjør det bra, men støttepartienes fall gjør fremtiden usikker for statsminister Erna Solberg. Foto: Bjørn S. Kristiansen
Høyre gjør det bra, men støttepartienes fall gjør fremtiden usikker for statsminister Erna Solberg. Foto: Bjørn S. Kristiansen

Torsdag presenterte statsminister Erna Solberg, i sin partiledertale til Høyre-landsmøtet, et veikart for fire nye år i regjering. I dagens politiske barometer i Nationen er det imidlertid bråstopp. Dersom partienes oppslutning i Norfaktas ferske måling blir valgresultatet, kan ikke Solberg lenger lene seg på støtten fra støttepartiene Venstre og KrF.

– For oss er dette veldig hyggelige tall. Men totalt sett er det fortsatt rødgrønt flertall, og det er en utfordring for en del av de andre borgerlige partiene, sier Erna Solberg til Nationen.

Det er en mild underdrivelse. Begge støttepartiene opplever tilbakegang, og særlig Venstre opplever et mandatras. Men – det er liten endring på dagens måling sammenlignet med februarmålingen. For samtlige partier – med unntak av Rødt som går fra 1,6 til 2,7 prosent – er endringene innenfor feilmarginen.

Da gir det mer mening å se på utviklingen over tid. Venstre sliter tungt, og med unntak av en god novembermåling har ikke partiet sett 5-tallet siden i fjor sommer. På denne siden av årsskiftet har partiet falt fra 4,2 til 3,3.

Solberg mener de borgerlige partiene kan bli bedre til å synliggjøre resultatene av regjeringssamarbeidet.

– For det har vært en periode, særlig før jul, der det vi er uenige om tok oppmerksomhet fra alt det vi er enige om. Nå er vi i en periode der vi har vist mye av det vi er enige om i Nasjonal transportplan, og det vil være mulig for oss å vise resultater av en del av de tingene vi har gjort de siste fire årene på områder som er viktig både for Venstres velgere og for KrFs velgere.

LES OGSÅ: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) vil temme staten. Derfor gir han kommunene rett til å trekke statlige etater for domstolene dersom de er uenige i en overprøving

Illojale Venstre-velgere

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) poengterer at dagens Nationen-måling viser stabilitet i norsk politikk.

– Høyre ligger på et nivå de nok er fornøyd med, Frp litt under det de ønsker seg. Men problemet er Venstre og KrF, sier Bergh om Høyre-lederens visjon om å fortsette i regjeringskontorene etter valget i september.

Den dårlige trenden for KrF og Venstre har pågått over tid, og bekreftes også av andre nylige meningsmålinger. Hos NRK, TV 2 og Aftenposten har Venstre havnet under sperregrensen de siste dagene.

– Begge partier har velgere som setter seg i sofaen. De har rett og slett problemer med å mobilisere sine egne. Det kan bli avgjørende i høstens valg. Venstre sliter særlig med lav lojalitet, sier Bergh, som har studert tallene.

LES OGSÅ: Høyres landsmøte vil at pelsdyroppdrett fortsatt skal være tillatt. Et forslag om å avvikle næringen falt

Utfordring

– Dette skal jo ikke bli valgresultatet. Vi skal opp, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til Nationen.

Han bekymrer seg ikke over svikten i lojalitet fra egne velgere. Bakgrunnstallene fra undersøkelsen viser at bare 37 prosent av dem som oppga at de stemte Venstre i 2013-valget, kan tenke seg å gjøre det igjen.

«Dette skal jo ikke bli valgresultatet. Vi skal opp.»

Ola Elvestuen, nestleder, Venstre
Annonse

Elvestuen påpeker at målingen viser at Venstre er nødvendig på borgerlig side. Venstre må jobbe for å få fram de positive sidene ved partiets politikk, påpeker han.

– Ingen partier har gjennomført så mye av sitt program som Venstre i denne perioden, hevder han, og fortsetter:

– Den grønne utviklingen blir svekket – den blir borte – dersom Venstre ikke havner i en sentral posisjon.

Statsministeren har ikke tenkt til å ta ekstra hensyn til Venstres behov for å skinne i valgkampen – utover det hun allerede har regnet med.

– Vi hadde uansett tenkt til å vise fram enighet mellom partiene. Men det er klart at vi kanskje må bruke litt mer tid på å vise fram resultater og ikke bare hva vi vil framover.

– Er du overrasket over Venstres nedtur?

– Det er tradisjonelt slik at Venstre har utfordringer på meningsmålingene, og så får de flere stemmer i valget. Men ikke alltid nok til at de kommer over sperregrensen. Og det er litt av utfordringen.

LES OGSÅ: Venstres landsstyre har bestemt at de ønsker et blågrønt regjeringssamarbeid med Høyre og Kristelig Folkeparti uten Fremskrittspartiet

– Dersom valgresultatet gjør det aktuelt – kan Høyre gå i regjering med Frp uten støtte fra andre partier?

– Jeg avviser ingen alternativer på borgerlig side. Men jeg mener at utgangspunktet er at vi ikke velger bort noen. Hvilken som helst borgerlig regjering må ha et primærforhold til andre borgerlige partiene. Sånn kommer det uansett til å være. Det ville være slik om det var Venstre og KrFs drøm om regjering som ble resultatet. Jeg er opptatt av at vi har et samarbeid basert på fire partier, og jeg mener vi også i fremtiden også må ha det. Vårt primærønske er alle fire i regjering. Så må vi snakke sammen for grunnlaget for en borgerlig regjering etter valget.

Også rødgrønn usikkerhet

Samlet får de fire partiene som utgjør grunnlaget for den borgerlige regjeringen bare 78 mandater. Sammen er Ap og Sp større – med 80 mandater.

Ap har svak framgang, mens Sp har svak tilbakegang – begge innenfor feilmarginen. Men sammen med SV, som i dagens måling karrer seg over sperregrensen, er det solid rødgrønt flertall.

LES OGSÅ: Senterpartiet fortsetter framgangen og får 11,1 prosents oppslutning på marsmålingen til TV 2. De får også 11 prosent på NRKs måling

– De ligger godt an og har 80 mandater sammen, men er avhengig av en samarbeidspartner til. På denne målingen er SV over sperregrensen, men de ligger ikke langt over og en kan ikke utelukke at de havner under ved valget. Og da blir situasjonen vanskelig på rødgrønn side også, sier Bergh.

Neste artikkel

Tidligere statsminister Kåre Willoch er død