Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Finnmark Ap sier nei til avtalen om nytt storfylke

Finnmark Ap krever at kommunalminister Monica Mæland (H) sørger for at de to fylkene får like mange representanter i nemnda som skal forberede storfylket.

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen fikk stort gjennomslag for sitt tydelige nei til avtalen om å slå sammen Troms og Finnmark til et nytt storfylke under årsmøtet i Finnmark Arbeiderparti søndag. Nestleder Espen Amundsen i Finnmark AUF fikk bare med seg Alta og deler av ungdomspartiet på å si ja til avtalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dersom Mæland ikke kan sikre liketallsprinsippet i nemnda og i tillegg garantere for en balansert løsning av makt og oppgavefordeling mellom Finnmark og Troms, må hun gå til Stortinget med beskjed om at sammenslåingen ikke kan realiseres, heter det i vedtaket som ble fattet med stort flertall på årsmøtet til Finnmark Ap søndag.

Avtalen Finnmark Ap sier nei til

Sammenslåingen av Finnmark og Troms er vedtatt av Stortinget der KrF og Venstre sørget for flertall sammen med Høyre og Fremskrittspartiet.

Troms ønsker en sammenslåing, mens Finnmark ikke ønsker det. Likevel ble det meglet fram en avtale 15. februar. Det er denne avtalen Finnmark Ap har avvist. Dermed blir det også nei i fylkestinget om to uker.

Dette er noen av hovedpunktene i avtalen som Finnmark nå avviser:

Det nye storfylket. som dekker en firedel av Norges areal, blir hetende Troms og Finnmark.

På samisk blir navnet Dávvin, som betyr lengst nord. Kvensk navn blir Ruijua, som betyr nordlyslandet / «det nordligste».

Øverste politiske og administrative ledelse legges til Tromsø.

Nye avdelinger for internasjonale forhold og nordområdepolitikk, klima og miljø og folkehelse legges til Vadsø.

Ingen ansatte skal bli pålagt å flytte eller risikere å miste jobben som følge av sammenslåingen.

Det nye fylkestinget skal bestå av 57 medlemmer. Møtene skal i løpet av året avholdes både i dagens Troms og dagens Finnmark.

Prosessen skal samordnes og forberedes av en fellesnemnd med 36 medlemmer – 19 fra Troms og 17 fra Finnmark. Lederen velges fra Troms.

Finnmark Ap krever også at Troms og Finnmark opprettholdes som valgkretser ved stortingsvalg.

– Forhastet

Årsmøtet retter videre krass kritikk mot regjeringen for ikke å ha lagt fram forslag til nye oppgaver før vedtaket om sammenslåing ble fattet.

– Sammenslåingen fremstår derfor som forhastet og uferdig, heter det i vedtaket som i stor grad er sydd rundt forslaget fra Tana Arbeiderparti og tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen.

– Regjeringens ansvar

Med det soleklare avslaget fra Finnmark Ap ligger det også an til at fylkestinget sier nei når sammenslåingen skal behandles om to uker.

– Konsekvensen er at regjeringen må sørge for en balansert løsning, slik statsminister Erna Solberg (H) lovte da hun besøkte Vadsø i fjor. Det årsmøtet i Finnmark Ap sier et klart nei til, er en avtale som innebærer storstilt utflytting av makt fra Finnmark, sier Pedersen til NTB.

Ingen løfter

Mæland har på sin side ingen løfter å komme med. Tvert om fremholder hun at loven vil legges til grunn dersom fylkestinget i Finnmark følger opp vedtaket fra Ap-årsmøtet. Det vil i så fall innebære at Finnmark bare får 11 mot 19 representanter i den viktige nemnda, mot 17–19 i avtalen.

– Jeg håper at fylkestinget i Finnmark selv tar beslutningene, og ikke overlater dette til departementet. Men dersom de sender saken i retur, så er jeg beredt til å ta beslutningene for dem, sier Mæland til NTB.

Kritikken fra årsmøtet mot regjeringen mener hun er skivebom.

– Sammenslåingen er Stortingets vedtak. Da blir det feil å rette kritikken mot regjeringen, sier Mæland.

– Ser vanskelig ut

Annonse

Leder i Troms Ap og stortingsrepresentant Cecilie Myrseth mener det er totalt urealistisk å se for seg en fellesnemnd med like mange representanter fra de to fylkene.

– Troms allerede strukket seg langt. Det blir veldig vanskelig å få med fylkestinget i Troms på en lik fordeling i nemnda, sier Myrseth til NTB.

Hun understreker at de to fylkespartiene må samarbeide i den videre prosessen.

– Men akkurat nå ser det veldig vanskelig ut, legger hun til.

Ungdommene tapte

Nestleder Espen Amundsen fra Finnmark AUF pekte før avstemningen på at det nye storfylket gir mange muligheter. Men hans forslag om å si ja til avtalen fikk kun støtte fra deler ungdomspartiets og Altas delegasjon på årsmøtet.

– Det må være takhøyde for ulike meninger. Det er ikke dermed sagt at det er noen splittelse i partiet, sier fylkessekretær Agnete Masternes Hanssen til NTB.

Fylkesleder i Finnmark AUF, Guro Vollan Nilsen, sier at ungdomspartiet vil fortsette kampen.

– Vi kommer til å stå på kravene inn mot fylkestingsgruppen, der det også sitter to AUF-ere i Ap-delegasjonen, sier hun. AUF hadde flere forslag om blant annet ungdommens fylkesting, kulturkort og lærlingplasser som heller ikke fikk tilslutning på årsmøtet.

Neste artikkel

Trump: – Parisavtalen fungerer tydeligvis ikke så bra for Frankrike