Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Elvestuen om FN-rapport: – Vi må handle nå

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) kaller FNs beskrivelse av naturen for alarmerende. – Vi må ta budskapet innover oss før det er for sent, sier han.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener at innholdet i FNs naturpanels rapport er alarmerende. Foto: Monika Skolimowska/ DPA / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener at innholdet i FNs naturpanels rapport er alarmerende. Foto: Monika Skolimowska/ DPA / NTB scanpix

FNs naturpanel (IPBES) la mandag ettermiddag fram sin rapport om tilstanden til naturen i verden. Rapporten viser blant annet at én million arter er utrydningstruet, og at endret bruk av arealer er det som påvirker naturen mest.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier at vi må handle nå, før det er for sent.

– Vi må handle nå, og da kan vi fortsatt redde mye. Internasjonalt samarbeid må til for å hindre tap av naturmangfold. Norge bidrar mye for å stoppe tapet av natur internasjonalt for eksempel ved å hindre avskoging i tropiske land, sier Elvestuen.

Ifølge Klima- og miljødepartementet viser en rapport som Norge har levert til FN-konvensjonen om biologisk mangfold, at tilstanden til norsk natur er ganske god. Rundt 17 prosent av landarealet i Norge er omfattet av ulike former for vern. Samtidig er hver femte art på rødlista.

Annonse

– I Norge har vi iverksatt mange tiltak for å opprettholde den gode tilstanden for naturmangfoldet i Norge. Blant annet bruker vi mye penger på frivillig skogvern. Og god kunnskap er avgjørende for bærekraftig bruk av naturressursene, sier Elvestuen.

I 2019 vil regjeringen bruke rundt 110 millioner kroner på naturkartlegging og arbeid med det økologiske grunnkartet. Grunnkartet skal vise hvor det finnes ulike typer natur og gjøre kunnskapen enkelt tilgjengelig når det skal gjøres beslutninger som berører naturen, slik som for eksempel veibygging.

Klima- og miljødepartementet melder også mandag ettermiddag at miljøministrene på G7-møtet er blitt enige om en erklæring om biodiversitet, der de sier at øyeblikkelig handling må til for å hindre at mer natur i verden går tapt.

Norge er med på møtet som finner sted i Metz i Frankrike, og støttet erklæringen. G7 består av USA, Japan, Canada, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Italia.

(©NTB)

Neste artikkel

For å overleve i det tøffe klimaet på Svalbard utvikler planter egne triks