Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Drikkevareprodusentene anklager regjeringen for avtalebrudd

Samtlige brus- og drikkevareprodusenter legger folkehelsesamarbeidet på is etter at regjeringen økte avgiftene på brus og vann med smak med over 40 prosent. 

Regjeringspartiene, KrF og Venstre finansierer noen av satsingene i statsbudsjettet for neste år med å øke avgiftene på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Norske brus- og vannprodusenter har lagt ned svært mye arbeid og store ressurser for å få plass en forpliktende avtale med helseministeren, men er nå svært usikre på hvilken verdi denne avtalen har, skriver Styret i Bryggeri- og drikkevareforeningen i en pressemelding fredag.

Folkehelsesamarbeidet er et målrettet arbeid for å redusere sukkerinntaket i drikke. Drikkevareprodusentene oppfatter regjeringens økning i avgifter på brus med og uten sukker, samt vann med smak som et avtalebrudd. Avgiftene for disse varene øker med over 40 prosent, skriver de i meldingen.

– Hva blir det neste? Det er liten tillit igjen, og en avtale uten tillit har liten verdi, skriver de og melder at de legger samarbeidet på is.

Les også: Frykter økt import etter avgiftshopp

Dagligvarehandelen er skuffet

Regjeringspartiene, KrF og Venstre finansierer noen av satsingene i statsbudsjettet for neste år med å øke avgiftene på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke. I alt skuffes nærmere to milliarder kroner inn til statskassa gjennom dette grepet.

Virke Dagligvare er også skuffet over avgiftshoppet, men i motsetning til Drikkevareprodusentene vil de fortsette folkehelsesamarbeidet.

– Dagligvarehandelen er også svært skuffet over at avgiftene er økt så betydelig. Vi mener imidlertid at arbeidet med folkehelse er så viktig at vi på tross at dette velger å fortsette å bidra inn i intensjonsavtalen, skriver direktør Ingvill Størksen i Virke Dagligvare i en melding til NTB og påpeker:

– Sukkerforbruket fra brus er redusert med 18 prosent de siste fem årene. Avgiftsøkninger på mellom 40 til 80 prosent er en dårlig takk.

Les også: Vedum: – Borgerlige avgifter gir økt svenskehandel

Bekymret for økt grensehandel

Annonse

Flere har tatt til orde for at regjeringens nye avgiftsregime vil føre til økt grensehandel. Torsdag kalte forbundsleder Jan Egil Pedersen i LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund økningen for en hån mot norsk mat- og drikkevareindustri. Pedersen fortalte at han ikke var i tvil om at tiltaket ville føre til økt grensehandel.

– Jeg registrerer at regjeringen sier at budsjettet vil styrke norske arbeidsplasser, men dette vil jo ha motsatt effekt, sa han til NTB torsdag.

Størksen deler Pedersens bekymring og viser til at grensehandelen i dag er oppe i 14,9 milliarder kroner i året.

– Dagligvareaktører på svensk side av grensen jubler over den norske avgiftsøkningen. Det er norsk næringsliv som må betale prisen, hele veien fra bonden til butikken, sier hun.

Les også: Dårlig år for Rema 1000 – nå tror de trenden snur

– Ingen hensikt å samarbeide

Drikkevareprodusentene rapporterer at de er godt i rute med sitt eget mål om å redusere sukkeret med 19 prosent per liter solgt drikke innen 2020. Planer for ytterligere reduksjon i 2018 var på plass, men nå varsler produsentene at de vil revurdere planene.

– Det har ingen hensikt å samarbeide med regjeringen om folkehelse før avgiftssaken er løst, melder de.

Neste artikkel

Helproff i statens styrer