Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dale om endringene i postloven: – Nødvendig omstilling

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener det at man opprettholder tre dager med avislevering per uke er en stor kompensasjonsordning for lokalavisene.

Samferdselsminister Jon Georg Dale mener omstillingen som Posten nå gjennomgår er nødvendige. Foto: Lars Bilit Hagen
Samferdselsminister Jon Georg Dale mener omstillingen som Posten nå gjennomgår er nødvendige. Foto: Lars Bilit Hagen

Tirsdag ble det klart at det fra 2020 blir lagt om til at postombæringen reduseres til 2,5 dager per uke. Med andre ord to dager den ene uken og tre dager den andre. I tillegg vil avisa ha faste leveringsdager på tirsdager, torsdager og lørdager fram til 2023.

– Dette er en nødvendig omstilling, ikke på grunn av et politisk ønske, men på grunn av at folk har fått e-post og nettbank, og dermed har folk sluttet å bruke posttjenester. Vi har jobbet grundig og lenge med å finne måter å håndtere lokalavismarkedet på, slik at vi fortsatt får en fornuftig distribusjon av lokalaviser som bidrar til at vi holder oppe mediemangfoldet, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) til Nationen.

Avisombæring har fått en prislapp på 250 millioner i året. Dale mener departementet har lyttet til innspillene som har kommet fra Medie-Norge gjennom høringen i fjor høst.

– Vi har justert forslaget fra det som var på høring, og vi har tatt hensyn til de to hovedtingene som har vært spilt inn av avisbransjen selv, nemlig behov for faste dager å ha avisfordeling på og nødvendig tid til omstillingen til digitale abonnement slik at man klarer å gjennomføre det digitale løftet og samtidig får med leserne over i de årene som kommer 2023, sier Dale.

– Gigantisk kompensasjonsordning

– Dette kommer til å være en stor overgangsperiode for aviser. Vil det være noen kompensasjonsordninger på noe som helst nivå for avisene?

Annonse

– Det er egentlig en gigantisk kompensasjonsordning vi nå lager. Vi sier at selv om det ikke er behov for å kjøre ut posten lenger fordi det i utgangspunktet bare er mellom to og tre brev per person i uke, og det er fallende. Så vil vi likevel kjøre ut avisa. Det skal vi gjøre tirsdag, torsdag og lørdag, sier statsråden og legger til.

– I tillegg tar vi sikte på ei ordning som bidrar med digitaliseringsstøtte til de minste avisene, som ikke klarer det løftet alene, sier Dale.

Mange alternativer

– Vil det være slik fordi avisene som kommer ut fem eller seks dager i uken at man for eksempel får både mandags- og tirsdagsavisa på tirsdagen?

– Det er et alternativ. Det er slik at 85 prosent av landets lokalaviser er distribuert med andre enn posten, så de aller fleste vil få avisene sine hver dag. For dem som får avisen med posten er ett alternativ å få to aviser på tirsdag, torsdag og lørdag eller at avisene selv velger å kjøpe merdistribusjonen. Et tredje valg kan være at en går over på digitale abonnement. Et fjerde alternativ kan være en «avis i butikk»-løsning, sier Dale. Han har tro på at avisbransjen selv vil komme opp med en god løsning for dette.

– Senterpartiet hevder at dette er en plan for å avvikle papiravisen og at det er nok et sentraliserende tiltak. Hva tenker du om den kritikken?

– Det er jeg helt uenig i. Dette er ikke et tiltak for å avvikle lokalavisene, da hadde ikke vi lagt 750 millioner kroner på bordet for å ordne ombæring for de. Dette er tvert imot et bevisst tiltak for å holde oppe mediemangfold. Her er Senterpartiet blant dem som burde feire, fordi vi kommer veldig mange lokalaviser i møte. Ikke minst brukerne, de som bor i distriktene i møte.

Neste artikkel

Yrkestrafikkforbundet meiner vedlikehald og utbetring av vegnettet bør bli prioritert