Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bunadskledd Vedum stilte Solberg til veggs om fødetilbud

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum meldte seg inn i bunadsgeriljaen og grillet statsminister Erna Solberg (H) om sentralisering av fødetilbud og andre tjenester.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, for anledningen ikledd valdresbunad, grillet statsminister Erna Solberg under Stortingets muntlige spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, for anledningen ikledd valdresbunad, grillet statsminister Erna Solberg under Stortingets muntlige spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen som Nationen har videreformidlet fra nyhetsbyrået NTB inneholder en faktafeil. Les mer om hva som er riktig og hva som er galt her: Nei, antall kvinner som føder uplanlagt utenfor sykehus er ikke doblet på 15 år.

Solberg var denne uka i Sandnessjøen, Vega og Brønnøysund og møtte der bunadskledde aktivister som krevde svar på hvorfor lokale fødetilbud legges ned.

Onsdag ble Vedum offisielt tatt opp i den såkalte bunadsgeriljaen, og i Stortingets spørretime fulgte han opp med å spørre statsministeren om hvorvidt hun tar aktivistene på alvor.

– Tall og forskning viser at antall kvinner som føder utenfor fødestuer og sykehus, er doblet på 15 år. 500 fødsler skjer ufrivillig utenfor sykehus i ambulanser, på legekontorer eller til og med i nedlagte fødestuer, sa Vedum.

– Samtidig er forskningen så tydelig på at avstand er det som er avgjørende som om fødselen går bra eller dårlig, og ikke størrelsen på fødeavdelingen. Kan Erna Solberg akseptere at det er stadig flere som føder utenfor institusjon og at utviklingen går i feil retning? ville han vite.

– Bedre tilbud

Solberg innledet svaret med å merke seg Vedums bekledning.

– Jeg er helt enig med representanten i at bunad er et vakkert plagg, og jeg ser at i anledning 8. mai har representanten kledd seg opp, sa hun.

Videre viste hun til at regjeringen har gjeninnført et krav om jordmorkompetanse på norske fødestuer.

– Den norske fødselsomsorgen har blitt bedre de siste årene, ikke dårligere. Det er færre komplikasjoner, bedre følgetjenester tidlig og det er langt flere jordmødre per fødende nå enn tidligere på grunn av en tydelig og klar satsing, sa Solberg.

Annonse

Deretter gikk hun til motangrep.

– Under de rødgrønne nedla man Rjukan, Steinkjer, Orkdal – en rekke fødeavdelinger og fødestuer. Tallene Vedum viser til, tar også med seg hele den rødgrønne regjeringstiden, sa statsministeren.

40.000 medlemmer

Bunadsgeriljaen er en tverrpolitisk folkebevegelse som kjemper for nærhet til et trygt fødetilbud for alle i hele landet, ifølge bevegelsens egen Facebook-side.

Aktivistene kjemper for å bevare nærheten til fødetilbudet ved Kristiansund sykehus på Nordmøre. Opprøret har siden spredd seg til andre deler av landet, og «geriljaen» har nå over 40.000 medlemmer i sin Facebook-gruppe.

Bunadsgeriljaen med markering utenfor Stortinget i slutten av april. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Bunadsgeriljaen med markering utenfor Stortinget i slutten av april. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vedum mener dette er et klart signal om at folk i distriktene er lei av regjeringens sentraliseringspolitikk.

– Tusenvis har demonstrert mot nedleggelser av fødestuer, nærpolitireformen, mot rovviltpolitikken. Folk føler at distriktet deres blir rasert, sier han.

– Kutter blodtilførselen

Under grillingen av Solberg trakk Vedum fram et åpent brev til statsministeren fra bunadsgeriljamedlem Catrine Hole.

– Der skriver hun: Å kutte blodtilførselen til distriktet er ikke å tro på Norge. Så da spør jeg i dag slik hun gjør: Hvordan kan du tillate at dette skjer? sa Vedum.

Statsministeren svarte med å peke på at spørsmål om lokalisering ennå ikke er avgjort flere steder.

– Dette dreier seg ikke om sentralisering, men om lokalisering mellom ulike steder. For eksempel på Helgeland, der diskusjonen dreier seg om hvor på Helgeland de ulike helsetilbudene skal ligge. Der er flere alternativer oppe, og vi utelukker ingenting, heller ikke at det kan være flere enn ett sykehus, sa Solberg.

Neste artikkel

Kontroll i kommunen