Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Budsjettsamtalene i gang på Stortinget

Dragkampen er i gang for å finne penger til hjertesakene til de fire borgerlige partiene. Inndekningen later til å bli nøtten i budsjettforhandlingene.

Nikolai Astrup (H) (tv) understreket at partiene har dårlig tid, og at det er viktig å få fremdrift i budsjettforhandlingene som startet på Stortinget tirsdag. Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til høyre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Nikolai Astrup (H) (tv) understreket at partiene har dårlig tid, og at det er viktig å få fremdrift i budsjettforhandlingene som startet på Stortinget tirsdag. Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til høyre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Klokken 13.30 var finanspolitikerne fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF på plass på Stortinget. Halvannen time senere var første budsjettmøte overstått.

– Det er inndekningssiden som blir den største utfordringen. Når budsjettet er stramt, så innebærer det at man må bruke mindre penger på ett felt hvis man vil bruke mer penger på noe annet, sier Frps finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad.

Mens KrF har plusset på rundt 9 milliarder kroner til sine hjertesaker i sitt alternative budsjett, har Venstre lagt på over 15 milliarder kroner til sine.

For å dekke inn pengebruken, foreslår KrF økning i skatter og avgifter – blant annet høyere moms på godteri og kutte 350-kronersgrensen for netthandel. Venstre har lagt til en del miljø- og klimaavgifter, som dieselavgift.

Den videre budsjettprosessen

Venstre og KrF har forpliktet seg til å gå i forhandlinger med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet om neste års statsbudsjett.

Finanskomiteens leder, Nikolai Astrup fra Høyre, vil lede samtalene. Helge André Njåstad representerer Frp, Terje Breivik Venstre og Kjell Ingolf Ropstad KrF.

Finanskomiteen har fått frist til torsdag 30. november med å avgi sin innstilling.

Finansdebatten er blitt utsatt fra mandag 27. november til mandag 4. desember.

SAMLESIDE: HER ER ALLE NATIONENS ARTIKLER OM STATSBUDSJETTET 2018

Frp: Problematisk

Njåstad sier «veldig mange» av inndekningsforslagene fra KrF og Venstre er problematiske.

– Spesielt har vi problemer med å øke en avgift bare for å gjøre offentlig sektor større eller at staten skal bruke mer penger. Hvis man skal bruke mer penger på ett felt, så må man bruke mindre på noe annet. Det er vårt utgangspunkt.

• Les også: Venstre vil fjerne maskinskatten – men godtar ikke regjeringens forslag

KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener de har lagt fram en pakke med mange gode inndekningsforslag som bør være interessante for regjeringspartiene.

– Det er jo alltid en utfordring å finne inndekning, men vi har mange kuttforslag i vårt alternative budsjett – faktisk på mer enn 3 milliarder. I et budsjett på nesten 1.400 milliarder så er det fullt mulig å finne andre inndekkinger hvis regjeringspartiene ikke liker våre forslag.

Annonse

Han trekker fram forslaget om å vrake netthandel. Det vil både sørge for penger i statskassen og styrke norske arbeidsplasser, påpeker han.

– Hvis ikke regneringen tar det forslaget, så vet ikke jeg, sier han.

Ekstra tid

Høyres Nikolai Astrup, leder i finanskomiteen, legger stor vekt på å ha fremgang i forhandlingene. De siste årene har samtalene på borgerlig side gått på overtid, men Astrup har en tydelig ambisjon å komme i mål innen fristen.

– Vi har hatt et konstruktivt møte, og vi har begynt å se på rammene for prosessen videre, sier Astrup.

• Les også: Norges Bondelag mener KrF-fond gir mulighet til gårdsutvikling

Partene skal møtes igjen i løpet av uken, trolig onsdag eller torsdag. Astrup minner om at det hviler et ansvar på alle de fire partiene å gjøre opp innenfor en ansvarlig økonomisk ramme.

– Det betyr at det må gjøres reelle prioriteringer, men vi har blitt enige før, og jeg er sikker på at vi skal klare det også i år, selv om vi har dårlig tid, sier Astrup.

Vektlegging av tidspress til tross – de fire samarbeidspartnerne har allerede skaffet seg ekstra tid. Stortinget vedtok tirsdag å forlenge fristen for finanskomiteens innstilling til 30. november, noe som gir forhandlerne en ekstra uke. De skal etter planen være i mål innen 20. november.

Neste artikkel

Astrup slår tilbake mot Svelle i debatten om EUs fjerde energimarkedspakke