Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Brannhelikoptre og mannskap i full gang med trening før sommeren

Oppdatert med foto. Saken blir etter hvert samskrevet med sak om ny rapport om fjorårets skogbranner fra DSB.

Brannhelikoptre og brannmannskap holdt en stor øvelse på Kjeller i Skedsmo kommune i Akershus. Samfunnssikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde var med. – Norge er godt forberedt, sier hun. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde ønsker ekstra oppmerksomhet på skogbrann. Søndag gikk turen opp i høyden med brannmannskapet.

– Norge har en god beredskap. Nå må vi øve. Utfordringen er at situasjonen kan være forskjellig fra år til år, sier Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp).

Hun viser til 2018 som ble den mest krevende skogbrannsommeren vi har hatt her i landet. Det gikk bra takket være innsatsen fra alle etater. Nå skal det trenes før den kommende sommersesongen.

Søndag ble det holdt en stor øvelse for brannhelikoptre på Kjeller i Skedsmo kommune i Akershus. Målet er å øke kunnskapen, øke kommunikasjonen og å være enda bedre forberedt om det blir like tørt som i fjor sommer.

– Forberedelsene og gjennomføringen viser at vi vet hva vi holder på med, sier samfunnssikkerhetsministeren som skryter av alle som var involvert i øvelsen.

– Forberedelsene og gjennomføringen viser at vi vet hva vi holder på med, sier samfunnssikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde under øvelsen med skogbrannhelikoptrene på Kjeller i Skedsmo kommune i Akershus søndag. Til høyre avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Brann og skred

Annonse

Forebygging er også en viktig del av brannarbeidet. Det gjelder spesielt turgåere i skog og mark, men også skogsarbeidere.

Fra mandag er det et generelt bålforbud i hele landet for å forhindre skog- og lyngbrann. Det er ikke tillatt med bål eller grill i nærheten av skog og utmark. Noen steder kan du likevel tenne bål, så lenge du bruker hodet.

– Det er viktig av hver og en av oss tar ansvar for egen atferd, sier Tybring-Gjedde.

Denne påsken gir et bilde på hvor stor spennvidde det er i beredskapen landet må ha. Det er gressbrann i flere fylker, samtidig er det varslet betydelig skredfare i Vest-Finnmark, Nord-Troms og Lyngen.

Samfunnssikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde under den store øvelsen med skogbrannhelikoptrene på Kjeller i Skedsmo kommune i Akershus i helgen. Forberedelsene er i full gang i tilfelle vi skulle få en like tørr sommer som i 2018. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Samarbeid på tvers

– Kommunene er ansvarlige for skogbrannberedskapen, men staten bidrar med Sivilforsvaret og skogbrannhelikopter. Dessuten er det et stort samarbeid på tvers av de forskjellige etatene og organisasjonene. I tillegg er det et internasjonalt samarbeid der nasjonene stiller for eksempel helikopter om det trengs, sier Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Samfunnssikkerhetsministeren viser til flere eksempler der vi samarbeider internasjonalt om beredskap. Under motorhavariet til cruiseskipet Viking Sky i mars stilte danskene et helikopter i beredskap, som sto klart om det ble nødvendig. På sensommeren i fjor under en skogbrann i Sverige, stilte Norge med helikoptre.

Neste artikkel

Brannøvelse i fjøset: - Jeg har aldri håndtert et dyr på denne måten før