Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Brakmåling for Lundteigen og Sp i Buskerud

Senterpartiet gjør det så bra i Buskerud på nye meningsmålinger at Per Olaf Lundteigen, som i dag er inne på utjevningsmandat, kan få fast plass på Stortinget. Høyres Anders B. Werp kan risikere å miste sin plass.

Per Olaf Lundteigen (Sp) kan smile over resultatet på Drammens Tidendes nye partimåling - men mener fremdeles Sp har mye potensiale, spesielt i drammensregionen. Her fra Lundteigens seter på Veggli. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Per Olaf Lundteigen (Sp) kan smile over resultatet på Drammens Tidendes nye partimåling - men mener fremdeles Sp har mye potensiale, spesielt i drammensregionen. Her fra Lundteigens seter på Veggli. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Det var Drammens TIdende (DT) som skrev om målinga torsdag. Den er utført av InFact på vegne av avisa. Selv om de nasjonale målingene viser at Senterpartiets oppslutning nå er over toppunktet, og har gått noe ned de siste ukene, er Sp-støtten fremdeles høy i Buskerud.

I DTs måling får partiet, som i Buskerud har Per Olaf Lundteigen som førstekandidat, 14,4 prosent. Det er over åtte prosent mer enn de fikk ved forrige stortingsvalg i fylket - 6,1 prosent. Per Olaf Lundteigen jubler, ifølge avisa:

– Dette hadde jeg aldri trodd. Det er helt uvirkelig!

Hallingdøl på andreplass

Hvis målinga slår til, får Lundteigen såkalt fast plass på Stortinget. I dag sitter han inne på utjevningsmandat. Utjevningsmandater deles ut basert på partiets oppslutning i resten av landet. Det betyr at kandidater som ikke har fått nok stemmer lokalt, likevel kan komme inn. Det betyr også at det ofte er svært jevnt, og det er ingen garanti for at man vil få beholde et utjevningsmandat om valgresultatet favoriserer noen andre.

I tillegg til Lundteigen, kan også partiets andrekandidat komme inn på Stortinget - dersom resultatet blir enda bedre enn denne målinga tilsier. Andrekandidaten er Sigrid Simensen Ilsøy, varaordfører i Hol og ansett som et politisk talent internt i partiet.

• Marit Arnstad jubler: Senterpartiet raser fram i Trøndelag

Hallingdal har i dag en representant på Stortinget i form av Høyres Trond Helleland, som har vokst opp i Ål i Hallingdal. Men Senterpartiet har ikke hatt representasjon fra Hallingdal på Stortinget på lenge, og mange uttrykker glede over denne muligheten på sosiale medier.

Annonse

Samtidig er partiets svake ledd området rundt Drammen, som er Buskeruds mest folkerike.

Kan true Høyre

I målinga synker både Høyre og Arbeiderpartiet sammenlignet med forrige måling - og Høyre også kraftig sammenlignet med valget i 2013. Begge de to største partiene holder på stortingsrepresentantene sine, men Høyres tredjemandat er usikkert. Det kan de risikere å miste dersom oppslutninga blir noe lavere enn denne målinga tilsier (24,9 får Høyre på junimålinga) på valgdagen, ifølge Drammens Tidende.

• Hols tidligere ordfører fikk nok av eget parti: Arne var ordfører for Høyre i 16 år - nå stemmer han Sp

Werp sier til avisa at han mener at Høyres oppslutning er god, spesielt med tanke på fire år i regjering.

Partiet har intervjuet en valgforsker som mener Venstres Rebecca Borsch kan være den som stikker av med utjevningsmandatet fra fylket, dersom partiet nasjonalt holder seg over sperregrensa.

Neste artikkel

Miljøpartiet vil at staten skal ta halve rekninga for solceller på låvetak