Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Borgerlige budsjettforhandlinger får mer tid

De fire borgerlige partiene på Stortinget får ekstra tid til å forhandle om statsbudsjettet. 

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) mener det er en fordel for hele Stortinget at man allerede nå utsetter fristene for behandlingen av neste års statsbudsjett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Stortingets presidentskap innvilget torsdag ønsket fra finanskomiteens leder Nikolai Astrup (H) om å få mer tid til de borgerlige budsjettforhandlingene.

Dermed må også finansdebatten utsettes fra den opprinnelige datoen som var mandag 27. november. NTB får opplyst at det vil komme en ny dato senere.

Unngå overtid

Budsjettforhandlingene mellom de fire borgerlige partiene gikk på overtid hvert eneste år i forrige stortingsperiode, slik at finansdebatten også måtte utsettes. Men da kom utsettelsen først etter at man hadde forsøkt å bli enige innenfor de oppsatte fristene.

– Det er en fordel å avklare dette på et så tidlig tidspunkt, slik at Stortinget vet hva de har å forholde seg til, sier stortingspresident Olemic Thomessen (H) til NTB.

– Men denne tidsfristen og den påfølgende kjøreplanen er absolutt. Det kan ikke bli ytterligere forskyving nå, legger han til.

Alternative forslag

Det er ikke Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Trond Giske så sikker på.

Annonse

– Dette lover ikke godt. Jeg føler meg ikke trygg på at de vil overholde en utsatt frist heller, sa Giske til NTB tirsdag, da det ble kjent at finanskomiteens leder Nikolai Astrup (H) hadde skrevet brev til presidentskapet med bønn om å få innvilget mer tid.

Visepresident Abid Raja (V) tror ikke det er noen fare for at den nye fristen vil bli brutt.

– Gangen i dette er at Venstre og KrF først må lage sine alternative budsjettforslag før forhandlingene kan starte med regjeringspartiene. Vi så at det ville bli veldig stramme frister. Det er ryddig av presidentskapet å gi denne utsettelsen allerede nå, sier han til NTB.

(©NTB)

Neste artikkel

Hvordan fikk Norge det store havet?