Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bondelaget mener Mercosur-avtale er alvorlig for landbruket

Bondelaget er bekymret for kjøttimport fra Brasil og Argentina etter at EFTA og Mercosur inngikk en handelsavtale fredag.

Oslo  20190507.
Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes (t.v.)  og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Kjersti Hoff når staten legger fram sitt forslag i landbruksoppgjøret.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20190507. Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes (t.v.) og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Kjersti Hoff når staten legger fram sitt forslag i landbruksoppgjøret. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Brasils president Jair Bolsonaro meldte fredag kveld at forhandlingene om frihandelsavtalen mellom det Mercosur og EFTA-landene er avsluttet og at en avtale er inngått. Lørdag formiddag bekreftet næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) opplysningene.

Annonse

Den latinamerikanske handelsblokken Mercosur består blant annet av landbruksgigantene Brasil og Argentina. Landene er blant verdens største eksportører av storfekjøtt og kylling, samt svin, hvete, frukt og grønt.

Alle detaljene i saken er ikke kjent lørdag, men Nationen får bekreftet at Mercosur-landene får en kvote på 300 tonn kyllingkjøtt. Kvoten på 500 tonn storfekjøtt som i dag reguleres gjennom WTO veksles også inn, og gis til Mercosur.

– Uansett størrelsen på innrømmelser til Mercosur, er det svært alvorlig å inngå en avtale om matimport fra disse landene. Det norske landbruket er sårbart for import, ikke bare på kjøtt. Selv små kvantum kan få stor betydning for det norske markedet som allerede er presset, sier leder Lars-Petter Bartnes for Norges Bondelag.

Neste artikkel

Ap enige om ulv - støtter Frp og Sp om klagenemd og ulvesoner