Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Blir ikke ordfører

Torstein Lerhol gikk til valg for å bli ordfører for Senterpartiet i Vang. Men Sp stupte, mens Arbeiderpartiet fikk flertall i kommunen.

Torstein Lerhol (Sp) håpet under dagens valgvake å dra hjem som ordfører, men ble slått av Arbeiderpartiet. Foto: Sigrid H. Berge/NRK
Torstein Lerhol (Sp) håpet under dagens valgvake å dra hjem som ordfører, men ble slått av Arbeiderpartiet. Foto: Sigrid H. Berge/NRK

Torstein Lerhol har fått mye oppmerksomhet fordi han har stilt til valg som ordfører i Vang, selv om han har muskelsykdommen SMA.

Og målinger har vist gode tall for Lerhol og Senterpartiet, men på valgdagen sviktet velgerne. I den lille kommunen i Oppland falt Senterpartiet med 17,5 prosent fra forrige kommunevalg, og havnet til slutt på 24,1 prosent.

Kun fire partiet stilte til valg i kommunen, og Arbeiderpartiet skal i de neste fire årene bestemme alene, da de, etter at alle stemmene er alt opp, har gått 53,5 prosent, opp 12,6 fra forrige valg.

Annonse

Bygdelista Vang fikk 15,3 prosent, mens Miljøpartiet De Grønne fikk 7,1 prosent i kommunen.

Vang har 1610 innbyggere. Det er tradisjonelt Senterpartiet som har hatt ordføreren i fylket, men siden forrige valg har det vært Arbeiderpartiet som har hatt styringen.

Lerhol er selv oppvokst på gård, men det var ikke det som var grunnen til at han meldte seg inn i Senterpartiet.

– Da jeg var barn, tenkte jeg på kyrne som et herk. Man kunne ikke rise vekk uten å planlegge, alltid måtte en hente en avløser om en skulle bort. Nå ser jeg verdien av ren norsk mat, god dyrevelferd og et landbruk som blir drevet over hele landet, har han tidligere sagt til Nationen.

Lerhol kan allikevel juble ved 23-tiden ligger Senterpartiet an til å gjøre sitt beste lokalvalg noen gang, med 15,8 stemmer. Med de tallene vil partiet være Norges tredje største.

Neste artikkel

Lokalvalet gav kvinnerekord